Κόμματα

18 Μαΐου 2015 20:42

«Εμφύλιοι» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την συμφωνία

Ρήξη με τους δανειστές λόγω της πίεσης για επώδυνα μέτρα ζητούν πολλά στελέχη. «Σφαγή» Σαμαρά-Κυριάκου για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα αν έρθει συμφωνία στην Βουλή.

-

Σαλπίσματα ρήξης με τους δανετές συνεχίζουν να ηχούν από πολλές συνιστώσες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί επιμένουν έστω για δημοψήφισμα ή και για εκλογές τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της επιμονής των εταίρων για επώδυνα μέτρα.

Χαρακτηριστικό είναι άρθρο στο isrka.gr, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας επικεφαλής της οποίας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τίτλο οι δανειστές εκβιάζουν για συμφωνία άτακτης υποχώρησης.

«Η Ελλάδα οφείλει να μην υποκύψει και δεν θα υποκύψει, στις πιέσεις των δανειστών για αθέμιτους συμβιβασμούς που θα περιλαμβάνουν μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κόντρα στις ριζοσπαστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Το ενδεχόμενο μιας μη- συμφωνίας θα στοιχίσει πολύ περισσότερο στους «εταίρους», αφού η χώρα μας διαθέτει πολλές εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις.», αναφέρει το άρθρο.

Προσκλητήριο «ρήξης τώρα με τους δανειστές» απευθύνουν και οι Αντώνης Νταβανέλος, Γιάννης Μηλιός και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας στάση πληρωμών.

Η Κυβέρνηση πάντως παραμένει προσηλωμένη στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές για κατάληξη σε συμφωνία βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, όπως τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, «αδειάζοντας» την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είχε χαρακτηρίσει τις αποφάσεις του Eurogroup ως απλές ανακοινώσεις.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από το Μαξίμου, κάλπες και μάλιστα σύντομα προέβλεψαν ο Στάθης Λεουτσάκος, που αποκάλεσε «οικονομικούς δολοφόνους» τους εταίρους , αλλά και ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε ότι βλέπει εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης κάλεσε τους πολίτες σε αντάρτικο κατά του ΕΝΦΙΑ και των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη κι αυτών που η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν, όπως του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Για αδυναμία επίτευξης συμφωνίας βάσει των όρων που θέτουν οι εταίροι έκανε λόγο και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι εφόσον το Μαξίμου καταλήξει σε ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την υπερψήφιση της στην Βουλή.

«Μπορεί η Κυβέρνηση Τσίπρα και της Αριστεράς να ταυτιστεί με την καταβύθιση μισθών και συντάξεων; Μπορεί η Κυβέρνηση της Αριστεράς να ταυτιστεί με την εφαρμογή της μνημονιακής ζούγκλας, μπορεί να ταυτιστεί με εισήγηση μέτρων που θα πληρώνουν οι πένητες και αυτοί που δεν έχουν πρόσοδο ή εισόδημα;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Εν τω μεταξύ, έντονη εσωκομματική κόντρα για την στάση του κόμματος στην Βουλή αναφορικά με την συμφωνία έχει ανακύψει στην Νέα Δημοκρατία. Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει ότι δεν μπορεί το κόμμα, πριν δει τους όρους της να δεσμευτεί ότι θα την στηρίξει, ιδίως αν δεν κάνουν το ίδιο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη ούτε η παράταξη να ζαλιστεί από τις πιρουέτες της, όπως είπε, αλλά οφείλει να βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια.

«Κάποιοι μας συμβουλεύουν να δεσμευτούμε ότι θα ψηφίσουμε αυτά που... ούτε ακόμα είδαμε, ούτε και γνωρίζουμε. Και που κανείς δεν ξέρει, αν καν θα υπάρξουν… Και τους ρωτάω: αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές, ποιος θα τα εφαρμόσει στη συνέχεια; Πώς θα εφαρμοστούν; Πώς θα συνεχίσει να παίρνει η Ελλάδα χρηματοδότηση, για μια συμφωνία που κυβερνητικοί βουλευτές δεν θα στηρίζουν; Αυτό δεν θα ήταν ο ορισμός της ακυβερνησίας;», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στον Real FM: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα διαπράξουμε το ίδιο λάθος που κάναμε και το 2010 – εγώ ήμουν αντίθετος θυμίζω τότε, υπάκουσα στην κομματική πειθαρχία για την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου- στο τέλος κινδυνεύουμε να ζαλιστούμε εμείς από τις πιρουέτες μας. Η ΝΔ θα πρέπει να είναι υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία θα βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμένα προσωπικά θα με βρει κάθετα αντίθετο».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)