Βουλή

18 Μαρτίου 2015 17:26

Ο Τσίπρας ζήτησε εξηγήσεις από τη Ζωή για το "μπουρλότο" στη Βουλή

Φωτιές από τη "συναίνεση" της Ζωής σε πρόταση της Χρυσής Αυγής. Για ταύτισή της με την ακροδεξιά έκαναν λόγο τα κόμματα. Προσωπική στρατηγική και εσωκομματική αμφισβήτηση του Τσίπρα είδε ο Βενιζέλος.

-

Μπουρλότο στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και τη συναίνεση που επεδίωξε ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, παρά το γεγονός ότι απουσίαζαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της και δεν συμπληρωνόταν ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός.

Τόσο ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμαναν ότι δυναμίτισε το κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας που θέλησε να καλλιεργήσει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για ταύτισή της με τη Χρυσή Αυγή.

Σφοδρότερη όλων ήταν η κριτική του Ευάγγελου Βενιζέλου αποδίδοντάς της χάραξη προσωπικής στρατηγικής και η αμφισβήτηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ όπως είπε ο χειρισμός της έδειξε ότι έθεσε υπό την αιγίδα και την προστασία της το ναζιστικό κόμμα.

Η συνεδρίαση διακόπηκε για περίπου 20’ και σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του, της ζήτησε εξηγήσεις για όσα έγιναν.

«Αυτό που κάνετε είναι μια ασυνήθιστη υποβάθμιση των θεσμών. Δεν προσφέρετε καμία υπηρεσία στο κόμμα σας, στη Βουλή, τη χώρα, έπρεπε να είχατε λάβει το μήνυμα δυσαρέσκειας από την ίδια την κοινοβουλευτική σας ομάδα, αλλά εσείς έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα είδος προσωπικού τιμαρίου», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που παίρνοντας το λόγο, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπρόεδρος μιας κυβέρνησης που είχε γενικό γραμματέα τον Τάκη Μπαλτάκο. Επέμεινε δε, ότι αυτό που θεωρεί χρηστή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής θα το εφαρμόσει.

«Εγώ ζήτησα την αποπομπή του Τάκη Μπαλτάκου και ο πρωθυπουργός το έπραξε, δεν ζήτησα την αποπομπή σας, τιμήστε τη θέση σας», απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να σχολιάζει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Τάκη Μπαλτάκου, παραιτήθηκε και δεν αποπέμφθηκε.  

Κριτική για τους χειρισμούς της Προέδρου της Βουλής άσκησαν επίσης η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης επεσήμανε ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου δυναμίτισε το κλίμα συναίνεσης και ομοψυχίας που επεδίωξε ο πρωθυπουργός. "Μετέτρεψαν την Βουλή σε θάτρο του παραλόγου" σχολίασε η ΝΔ.

Σαφείς αποστάσεις από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου κράτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αλλά και ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης που αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη διαδικασία.

«Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ συμπαγώς και ομόθυμα είναι απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα που λέγεται  Χρυσή Αυγή. Με βάσει το σύνταγμα και το νόμο πρέπει να κριθεί η δραστηριότητα της, και η δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί και όλα να κριθούν από τη δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να εγείρονται ζητήματα και να δημιουργούνται εντυπώσεις επιλεκτικών ευαισθησιών που μπορεί να επηρεάζουν τις εξελίξεις στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Κατά της Προέδρου της Βουλής τάχθηκε και το Ποτάμι με τον Σταύρο Θεοδωράκη να διαμαρτύρεται έντονα γιατί δεν του έδωσε το λόγο, ενώ τον ζητούσε επίμονα. «Σήμερα η κυρία Κωνσταντοπούλου, ξεπερνώντας ακόμη και τον εαυτό της, διέλυσε την κοινοβουλευτική διαδικασία και με τον ρόλο του κομματικού εγκάθετου (ποιανού κόμματος αλήθεια;) δεν έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, ούτε πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού αλλά ούτε και μετά, όπως επίμονα της ζητήθηκε. Την πράξη αυτή της κυρίας Κωνσταντοπούλου στηλίτευσε σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση αλλά παρόλα αυτά η πρόεδρος της Βουλής δεν ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από το κοινοβουλευτικό σώμα», αναφέρει ο επικεφαλής του Ποταμιού σε γραπτή του ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Αρτ. Ματθαιόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικό ύφος, λέγοντας ότι στην «οχλαγωγία αυτή πρωτοστατούν τα κόμματα του μνημονιακού τόξου». Επιτέθηκε δε προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο διαμηνύοντας του ότι «αν είχε εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Βουλής και οι νόμοι θα ήταν εκείνος πίσω από τα σίδερα της φυλακής».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)