Γενικά

16 Φεβρουαρίου 2015 19:25

Το προσχέδιο της "συμφωνίας" που απέρριψε η Κυβέρνηση στο Eurogroup

H δήλωση-απόφαση του Eurogroup που απέρριψε η Κυβέρνηση. Τα "ακανθώδη" σημεία στα οποία αντέδρασε η Ελλάδα.

-

Δείτε το προσχέδιο της συμφωνίας που απέρριψε η ελληνική πλευρά στο Eurogroup, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις απο τους ευρωπαίους εταίρους, τους οποίους κατηγορεί για υπαναχώρηση απο την συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ.

Με το κείμενο αυτό, οι εταίροι ζητούν απο την Κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, ώστε να υπάρξει χρόνος για διαβουλεύσεις με στόχο την συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης.

Στο κείμενο, το οποίο είχε προετοιμαστεί για να αποτελέσει την δήλωση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με την εξέλιξη των διαβουλέυσεων των εταίρων και δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση, αναφερόταν, μεταξύ άλλων ότι «οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον δημοσιονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό». 

Ουσιαστικά δηλαδή, με αυτό το κείμενο οι εταίροι και πιστωτές ζητούσαν απο την κυβέρνηση να συνυπογράψει την τήρηση των στόχων και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί απο την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης το οποίο εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, κάτι που εξ αρχής έχει απορρίψει η Κυβέρνηση.

Σε άλλο σημείο του κειμένου του προσχεδίου, το οποίο αρνήθηκε να συνυπογράψει και να συμφωνήσει η ελληνική αντιπροσωπεία, αναφέρεται ότι «οι Ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν το απαραίτητο  πρωτογενές πλεόνασμα και την χρηματοδότηση προκειμένου να εγγυηθούν την βιωσιμότητα του χρέους εντός των στόχων που συμφωνήθηκαν στο Εurogroup τον Νοέμβριο του 2012.  Επιπλέον οποιαδήποτε νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτούνται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την νομισματική σταθερότητα».   

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)