Γενικά

10 Φεβρουαρίου 2015 19:40

ΗΠΑ: Βλέπουν «σκληρή γραμμή» της Μέρκελ έναντι της Ελλάδας

Την άκαμπτη στάση της Άγκελα Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα επισημαίνει η Ουάσιγκτον Τάιμς, ενώ η Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρεται σε «σχέδιο συμβιβασμού».

-



Στην «σκληρή γραμμή» που τηρεί η Άγγελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας εστιάζει δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Τάιμς, αναφερόμενο στη χθεσινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο. 

«Καμία ένδειξη χαλάρωσης της στάσης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με τη χρηματοπιστωτική κρίση, δεν διεφάνη χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις ΗΠΑ, όπου δήλωσε ότι το πακέτο λιτότητας που ζήτησε η κυβέρνησή της παραμένει η βάση για την όποια διαπραγμάτευση με την Αθήνα», τονίζεται στο δημοσίευμα και προστίθεται πως «η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι το Βερολίνο συνεχίζει να στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ταυτόχρονα με την εφαρμογή των δημοσιονομικών περικοπών και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ζητάει η τρόικα». 

Ακόμη επισημαίνεται ότι «Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιτύχουν την ανάπτυξη που χρειάζεται για να αποπληρωθεί το χρέος της χώρας εάν ακολουθήσουν το σχέδιο λιτότητας. Η κ. Μέρκελ τόνισε, ωστόσο, με δηκτικό τρόπο, ότι άλλες χώρες της ΕΕ εφάρμοσαν επιτυχώς τα ίδια σκληρά μέτρα με αυτά που απορρίπτει σήμερα η Αθήνα». 

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα της Νιου Γιορκ Τάιμς εκφράζεται η ελπίδα για «εκτόνωση της αντιπαράθεσης» για την Ελλάδα και σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «σκοπεύει να προτείνει ένα λεπτομερές σχέδιο συμβιβασμού, σε μια έκτακτη συνάντηση με τους πιστωτές, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών». 

Στην ανταπόκριση της εφημερίδας από την Αθήνα τονίζεται ακόμη ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να σχεδιάζει την απόρριψη των σκληρών συνθηκών λιτότητας που συνδέονται με δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα, αλλά θα προτείνει να διατηρηθεί περίπου το 70% των όρων». Επίσης, προστίθεται ότι «η Αθήνα θα προτείνει την αντικατάσταση του υπόλοιπου 30% των όρων λιτότητας με νέες μεταρρυθμίσεις, που η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύξει μαζί με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)». 

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις της Άγγελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη με τον Μπαράκ Ομπάμα, στον Λευκό Οίκο, όπου σημειώνονται τα όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για τους «βασικούς κανόνες» του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ενώ από πλευράς του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Ευρώπη θα βρει τρόπους για τη βελτίωση της ανάπτυξης».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)