Κυβέρνηση

09 Φεβρουαρίου 2015 08:51

Με «όχι» στην παράταση ξεκινά η εβδομάδα των διαπραγματεύσεων

Σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό έστειλε ο Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

-

Σαφή μηνύματα προς τους εταίρους έστειλε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεών του ο Πρωθυπουργός, ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του μνημονίου ή του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Υπό αυτό το πρίσμα ξεκινάει η εβδομάδα των διαπραγματεύσεων.

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, κ.Φάιμαν, στην Βιέννη, από όπου θα επιστρέψει εντός της ημέρας. Ο κ.Βαρουφάκης υποδέχεται τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, στην τελευταία επαφή τους πριν το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης. Παράλληλα, τα βλέμματα της ελληνικής κυβέρνησης είναι στραμμένα στην Ουάσινγκτον, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα θα υποδεχτεί την Άγκελα Μέρκελ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με του Financial Times, έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες για συμβιβασμό με την Αθήνα, μπροστά στους κινδύνους που ενέχονται για την παγκόσμια οικονομία από πιθανή ρήξη στην Ευρωζώνη.

Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, χθες στην Βουλή, ο κ.Τσίπρας, έδωσε το στίγμα της τακτικής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης. Παρά τις επίμονες συστάσεις ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου». Επιμένει επιπλέον, στην  ενός  προγράμματος – γέφυρας, με σκοπό την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας μέχρι τον Ιούνιο, χρονικό διάστημα ώστε να επέλθει συμφωνία με τους εταίρους για νέο πρόγραμμα.

Σε μία προσπάθεια των προσδοκιών που έχουν γεννηθεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις, της προσπάθειες να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τους διεθνείς συνομιλητές του και της επιμονής βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης – η οποία εμφανίστηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ο Πρωθυπουργός παράθεσε ένα πλέγμα συγκρατημένων παροχών. Έμφαση δόθηκε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σε σειρά μεταρρυθμίσεων για τον περιορισμό της σπατάλης, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής – ζητήματα που αποτελούν πάγια αιτήματα των δανειστών .

Τα ζητήματα που τίθενται τώρα είναι το κατά πόσο τα όσα ανέγνωσε ο κ.Τσίπρας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις θα ικανοποιήσουν τους εταίρους. Ζήτημα που τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν θέλουν χρόνο για την υλοποίησή τους, πολύ περισσότερο δε για να αποδώσουν. Μένει, επιπλέον, να φανεί αν στις τοποθετήσεις των υπουργών θα συμπεριληφθεί το στοιχείο που έλειψε από την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού: οι αριθμοί. Το μόνο μέγεθος στο οποίο έγινε αναφορά χθες ήταν μία γενική αναφορά στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Τέλος, ο κ.Τσίπρας, έκανε σαφές ότι προσδοκά της κινητοποίηση των πολιτών, από τους οποίους ζήτησε να βρίσκονται σε εγρήγορση,  προκειμένου οι συνομιλητές του να αισθάνονται πίεση.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)