Εκλογές

12 Ιανουαρίου 2015 10:37

Η ώρα των ψηφοδελτίων Επικρατείας

Εκτός των ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Ως το βράδυ αναμένεται να έχει ανακοινωθεί η σύνθεση των Ψηφοδελτίων Επικρατείας όλων των κομμάτων.

-

Σήμερα ανακοινώνονται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας από τα περισσότερα κόμματα, ενώ απομένουν 13 μέρες ως τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενόψει των οποίων έχουν οξυνθεί οι κομματικές κόντρες.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, o στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατίας με την Νέα Δημοκρατία το 2012, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είπε, μιλώντας στο Mega, ότι ζήτησε ο ίδιος να μην είναι υποψήφιος, επειδή μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2012, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα παραμείνει πολιτικά ενεργός, στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά.  

Σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης ανακοινώθηκε ήδη από τον Πρωθυπουργό, κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος. Σε εκλόγιμες θέσεις αναμένεται να τοποθετηθούν οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, Δ.Σταμάτης, Στ. Παπασταύρου και ενδεχομένως Β. Οικονόμου, ενώ ο Πρωθυπουργός ξεκινά σήμερα την περιοδεία του σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία.

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται η λίστα των 12 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά να είναι το φαβορί για την πρώτη θέση του Επικρατείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην τρίτη θέση πιθανολογείται ότι βρίσκεται ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση του συνδικαλιστικού κινήματος, με τον Γιώργο Φλωρίδη να είναι επικεφαλής, ενώ θα συμμετέχουν οι Π.Ρήγας, Ν.Μπιστή και Κ. Πιερραράκη.

Το Επικρατείας του Ποταμιού ανακοινώθηκε και επικεφαλής του είναι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, με τα ονόματα των κ. Μαλλιά, Σκόκου και της κ.Λαμπρή να ξεχωρίζουν.

Ψηλά στη λίστα των υποψηφίων του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, αναμένεται να είναι ο πρώην διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας.

Όσο αφορά στη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με την Πράσινη Αλληλεγγύη επικεφαλής του Επικρατείας, που ανακοινώθηκε είναι ο Βασίλης Βασιλικός, ενώ στους Ανεξάρτητους Έλληνες θα είναι ο Τέρενς Κουίκ.

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Κυβέρνησης

Νέο κύκλο διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας σε κυριακάτικη εφημερίδα. Σε αυτήν ανέφερε ότι όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές η χώρα θα καλύπτει τις δανειακές της υποχρεώσεις με τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, σύμφωνα με τον κ.Σταμάτη όμως θα κληθούν να απορροφήσουν είτε οι τράπεζες, είτε οι Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε αυτές.

«Αν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να τα απορροφήσουν λόγω των ορίων που θέτει η ΕΚΤ και οι καταθέτες αρνηθούν οικιοθελώς, τότε για να αποφευχθεί η χρεοκοπία δεν μένει άλλος δρόμος από το να υποχρεώσει τους Έλληνες καταθέτες να αγοράσουν τα γραμμάτια αυτά», δήλωσε σχετικά ο κ.Σταμάτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία τονίζονται δύο βασικά στοιχεία που εμποδίζουν την πρόθεση του κ.Τσίπρα από το να γίνει πραγματικότητα.

«Πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του, έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως €15 δις.  Το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο.  Κατά συνέπεια, η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου δεν αποτελεί πράξη ρουτίνας.  Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των €15 δις.  Απαιτείται λοιπόν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού Δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια.  Ήδη σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής – ιδιαίτερα του εξωτερικού - δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες».

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)