Ευρωπαϊκή Ενωση

16 Δεκεμβρίου 2014 13:58

Μοσκοβισί: παράμετρος της πολιτικής αστάθειας οι δηλώσεις των ηγετών

Η Ευρώπη έχει ανάγκη μια ισχυρή Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρωζώνη, τόνισε ο Επίτροπος οικονομικών, κάνοντας έμμεσες αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις.

-


Του Νίκου Ρογκάκου

«Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές, αλλά έχουμε τις προτιμήσεις μας, τις πολιτικές που οδηγούν στις μεταρρυθμίσεις», είπε κατά την διάρκεια συνέντευξη τύπου, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του στην Αθήνα, ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αν και ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να παρέμβει στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, δήλωσε ότι «οι αγορές δεν αγαπούν την πολιτική αστάθεια», προσθέτοντας ότι «μια παράμετρος για αυτήν, είναι οι τοποθετήσεις των ηγετών», αποστροφή που από πολλούς ερμηνεύεται ως τοποθέτηση σχετική με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. 

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, προφανώς αναφερόμενος στην ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι «όταν έχεις ένα μεγάλο χρέος και δεν το αποπληρώνεις, αυτό σημαίνει χρεοκοπία». 

Ερωτώμενος γιατί δεν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μοσκοβισί αποκρίθηκε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα, μετά από την απόφαση του Eurogroup για την δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης, σε μια επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και αρμόδιους υπουργούς, τονίζοντας ότι «αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συναντηθούμε στις Βρυξέλες τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». 

Ο Πιέρ Μοσκιβισί, που το πρωί συναντήθηκε με υπουργούς αλλά και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κάλυψε πλήρως τον Γιάννη Στουρνάρα για την χθεσινή παρέμβαση του για τις οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής αβεβαιότητας και της ανάγκης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, τονίζοντας ότι «έχει χρέος να τοποθετείται ο κ. Στουρνάρας». 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών επεσήμανε ότι «δεν τίθεται εν αμφιβόλω η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Για μένα ποτέ δεν υπήρχε αυτό το ζήτημα, όπως και για τον Πρόεδρο Γιούνκερ που από την αρχή στηρίζαμε την Ελλάδα» και ξεκαθάρισε ότι «σκοπός μας είναι να ολοκληρωθεί το υπάρχον πρόγραμμα το επόμενο δίμηνο και να περάσουμε σε μια νέα εποχή, με την προληπτική γραμμή στήριξης». 

Ο κ. Μοσκοβισί, για ακόμη μια φορά, αναγνώρισε τις θυσίες των πολιτών τα τελευταία χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ελληνικός λαός υπέφερε εδώ και μια τετραετία τα πάνδεινα, όμως οι θυσίες του πιάνουν τόπο, καθώς η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρώπη μετά την Γερμανία και μείωσε το έλλειμμα της στο 1,6% φέτος από 15,4% το 2009». 

Ο Επίτροπος Οικονομικών επεσήμανε πάντως ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις γιατί είναι αναγκαίες» τονίζοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται την Ευρωζώνη».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)