Γενικά

08 Νοεμβρίου 2014 08:14

Χέρμαν Βαν Ρομπάι: «Αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η θητεία του Χέρμαν Βαν Ρομπάι ως του πρώτου προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου.

-

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ήταν πέντε χρόνια με την "Ευρώπη στη θύελλα", όπως ονόμασε το βιβλίο του, που εξεδόθη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Την έκδοση αυτή τίμησε ο ίδιος με την παρουσία του χθες στην Αθήνα σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Το βιβλίο δεν είναι αυτοβιογραφικό γιατί όπως μας ενημερώνει στον πρόλογό του ο Βέλγος πολιτικός Χέρμαν Βαν Ρομπάι δεν κρατάει σημειώσεις ή πολλά χαρτιά. Είναι ένα σύνολο εμπειριών, όπως γράφει, το στάρι που μένει όταν έχει βγει η ήρα. Στο βιβλίο του που καλύπτει μία θυελλώδη πενταετία υπάρχει πολύ Ελλάδα.

"Αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την Ελλάδα και την Ευρωπϊική Ένωση. Δεν θα συγχωρούσα τον εαυτό μου αν δεν είχα κάνει ο,τι μπορούσα για να κρατήσω την Ελλάδα στην Ένωση", μας είπε. Στο βιβλίο του, αλλά και χθες μας είπε ότι ήθελε πριν από τις εκλογές του 2012 να απευθυνθεί με μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό για να επισημάνει την καταστροφή που θα ερχόταν αν τελικώς επικρατούσαν οι δυνάμεις που ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Τελικά, μας είπε ότι τον έπεισαν Έλληνες αξιωματούχοι να μην κάνει την κίνηση και να εμπιστευθεί την κρίση του ελληνικού λαού. "Ήταν σοφή απόφαση", είπε.

Ο Αλέξης Παπαχελάς που προσπάθησε να αλιεύσει ειδήσεις με τη συνομιλία που είχε μαζί του, στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, τον ρώτησε αν η Ελλάδα κινδύνευσε να βγει από το ευρώ. Ο κ. Βαν Ρομπάι έδωσε τη δική του απάντηση.

"Η πιό έντονη στιγμή ήταν τον Νοέμβριο του 2011, είχαμε σύνοδο G20, με το όλο επεισόδιο της ιδέας του δημοψηφίσματος", είπε εμφατικά.

Για το βιβλίο του Βέλγου πολιτικού μίλησε ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος εκτός των άλλων, επεσήμανε τον επαίσχυντο ρόλο του λαικισμού όπως περιγράφεται στο "Η Ευρώπη στη θύελλα" καθώς και το γεγονός ότι η Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τον Χέρμαν Βαν Ρομπέι έχει πολύ δρόμο ακόμη για την Ευρωπαική Ένωση.

Ο κ. Τσούκαλης τόνισε στην προσφώνησή του ότι "οι Έλληνες ειδικά, του οφείλουν ευγνωμοσύνη για τον αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε και τη συνδρομή του στο να διατηρηθεί η χώρα μας στην ευρωζώνη".

Όσον αφορά στο μέλλον, αν και ο κ. βαν Ρομπάι μας είπε ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας για να βγούμε από τη θύελλα, δηλώνει αισιόδοξος.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)