Κύπρος

31 Οκτωβρίου 2014 20:12

Επικοινωνία Αναστασιάδη-Μπάιντεν για τις τουρκικές προκλήσεις

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν ο πρόεδρος της Κύπρου με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

-



Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι νέες προκλήσεις της Άγκυρας.

Όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε γραπτή του δήλωση, οι κύριοι Αναστασιάδης και Μπάιντεν συζήτησαν το θέμα της απαράδεκτης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) από την Τουρκία, καθώς και τις προσπάθειες από πλευράς ΗΠΑ για τερματισμό των προκλήσεων αυτών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ιδιαίτερα για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της».

Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «έκανε σαφές πως χωρίς την άρση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν υπάρχει προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών», ενώ επισημαίνεται ότι κ. Μπάϊντεν «εξέφρασε την πρόθεση των ΗΠΑ για την ανάληψη εντονότερης διπλωματικής δράσης, έτσι ώστε να καταστεί εφικτό, μακρά προκλήσεων και παράνομων ενεργειών, να επαναρχίσει ο διάλογος».

Ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Μπάιντεν συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Τουρκία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)