Βουλή

10 Ιουλίου 2014 17:55

Στο Θερινό Τμήμα η απόφαση για το δημοψήφισμα

Την Παρασκευή το πρωί θα αποφασίσει το θερινό τμήμα της βουλής τι ακριβώς θα γίνει με τις προτάσεις που κατατέθηκαν για δημοψήφισμα.

-

Αυτή την απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίαζε για περίπου δύο ώρες.

Σε μια θυελλώδη συζήτηση η πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε και αποφάσισε να γίνει μια ειδική συνεδρίαση την Παρασκευή στο Θερινό Τμήμα, για το παραδεκτό των προτάσεων, αν δηλαδή αθροίζονται οι υπογραφές από τις 7 συνολικά προτάσεις για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αν το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ ρυθμίζει μείζον κοινωνικό ζήτημα, καθώς για την πλειοψηφία είναι διαφορετικό το σκεπτικό των προτάσεων και διαφορετικό το διά ταύτα, το ερώτημα που τίθεται.

Και αυτό το λέει επικαλούμενη την διαφορετική πρόταση του ΚΚΕ και το διαφορετικό σκεπτικό της ΔΗΜΑΡ. Το κλίμα, πάντως, στην Διάσκεψη των Προέδρων ήταν τεταμένο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από τη Διάσκεψη των Προέδρων κατά την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και διάτρητο τον κανονισμό της Βουλής», συγκάλεσε εκτάκτως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και τη γραμματεία του κόμματος. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δώσουν το "παρών" στην ειδική συνεδρίαση, τονίζοντας ότι "η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής".

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης με εύσχημο τρόπο αποσύρει τις υπογραφές και την πρόταση για το δημοψήφισμα αφού έχουν προστεθεί οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής . Βουλευτές, όπως η Νίκη Φουντά, απειλούσαν ότι θα αποσύρουν την υπογραφή τους. Εμμέσως πλην σαφώς δέχεται ο Φώτης Κουβέλης ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική και δεν ζητά να συναθροιστεί. Άλλωστε η διαφορετική φιλοσοφία του ΚΚΕ ήταν εκείνη που έκανε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ να δηλώσει ότι δεν θα συνυπογράψει το αίτημα με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι ΑΝ.ΕΛ θα λάβουν απόφαση για τη στάση που θα κρατήσουν στην κοινοβουλευτική ομάδα που θα συνεδριάσει για αυτό το λόγο απόψε το βράδυ στις 21.30.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την αυριανή συνεδρίαση προσχηματική με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα και τονίζει ότι οι βουλευτές του δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία.

Μέχρι τώρα προτάσεις έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜ. ΑΡ. Ανεξάρτητοι Βουλευτές, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Βύρωνας Πολύδωρα, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Οι υπογραφές μαζί με αυτές του ΚΚΕ και της ΧΑ ανέρχονται τις 139. Αν αφαιρέσουμε τις 16 της ΧΑ επειδή κάποια κόμματα -συγκεκριμένα η ΔΗΜΑΡ- δεν θέλει να προσμετρηθούν οι υπογραφές της με αυτές του νεοναζιστικού μορφώματος και αν αφαιρέσουμε και τις 12 του ΚΚΕ, καθώς το αίτημα είναι διαφορετικό, οι υπογραφές φθάνουν τις 111.

Το ΚΚΕ όπως αναμενόταν και όπως είπε χθες στην ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, ζητά την κατάργηση όλων των νόμων από το 1990 και του χθεσινού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε.

Σχολιάζοντας την αλλαγή στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την αυριανή συζήτηση σχετικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σημείωσε ότι «οι μάσκες έπεσαν» και πως «μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού τους, ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν την αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή». 

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε διαπιστώσει πως οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι όμοιες, έχουν διαφορετική λογική, διαφορετικό αίτημα και δεν μπορούν να συναθροιστούν. Το μόνο κοινό που τις συνέδεε ήταν η προσπάθεια συντήρησης ενός κλίματος διαρκούς πόλωσης της πολιτικής μας ζωής και του μεταξύ τους ανταγωνισμού, για λόγους εντυπώσεων και ψηφοθηρίας», ανέφερε σχετικά η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε πως «όταν το αρμόδιο κατά τον Κανονισμό της Βουλής Σώμα της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Τμήμα Διακοπής της Βουλής, οι μάσκες έπεσαν».

«Γιατί συνειδητοποίησαν ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα διαπιστωνόταν πως οι προτάσεις που είχαν καταθέσει δεν μπορούσαν να συναθροιστούν μεταξύ τους, ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 απαιτούμενων υπογραφών. Δεν μπορούσε να συναθροιστεί η πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, γιατί, όπως το ίδιο είχε δηλώσει, το περιεχόμενό της ήταν εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συμπορευτούν με την Χρυσή Αυγή», συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Γι' αυτό, μπροστά στον κίνδυνο του δημόσιου διασυρμού τους, ανέκρουσαν πρύμναν και αποφάσισαν την αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή. Η υποκρισία και ο καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο», κατέληξε.

«Παλλαϊκό μέτωπο» με τη Χρυσή Αυγή επιτυγχάνει ως φαίνεται να συγκροτήσει ο  ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή το δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ. Τελικά εκεί τον οδήγησε η πολιτική του διχασμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Μετά τη δήλωση του κ. Κουβέλη, με την οποία αρνείται να προσμετρηθούν οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ με αυτούς της Χρυσής Αυγής, οι κρυφοί συνέταιροι αποκαλύπτονται», σχολίασε από πλευρά του το ΠΑΣΟΚ.

«Μένει να δούμε τώρα τι θα πράξουν ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές, τουλάχιστον εκείνοι που θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους. Η στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής δημιουργεί μείζον πολιτικό ζήτημα, ιδιαίτερα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εξαγγέλλει ότι η σύμπλευση θα συνεχιστεί με επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των θεσμών της δημοκρατίας», προσθέτει το ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει συνεπώς το θέατρο του συνταγματικού παραλόγου».

Αυτή είναι η απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής:

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)