Διπλωματία

21 Οκτωβρίου 2013 21:39

Σαμαράς: Επανεκκίνηση για την ελληνική οικονομία

Για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε, στη Ρώμη, με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέττα.

-

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το κύριο ζητούμενο για την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί ανάπτυξη, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ανάληψη κοινής δράσης με την Ιταλία, ώστε να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη. «Είναι σημαντική η διμερής συνεργασία ώστε η ΕΕ να προχωρήσει στην μεταβολή της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δυο πρωθυπουργοί αποφάσισαν μάλιστα τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον καλύτερο συντονισμό των δυο κυβερνήσεών τους, εν όψει των δύο ευρωπαϊκών συνόδων και των προεδριών της Ελλάδας και της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από πλευράς του ο Ενρίκο Λέττα αναγνώρισε τις «σημαντικές προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Σαμαράς» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. «Γνωρίζω ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες με σημαντικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η κρίση μου, ως πολιτικός, είναι ιδιαίτερα θετική», δήλωσε.

Εξάλλου, μετά τα πολύνεκρα ναυάγια στα ανοιχτά της Ιταλίας, ο Ενρίκο Λέττα στάθηκε στο μείζον πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης και σημείωσε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Οκτωβρίου.

«Θέτουμε ουσιαστικά σημεία ώστε η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της 24ης και 25ης Οκτωβρίου να μην αντιμετωπίσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με τρόπο επιφανειακό», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αποσαφηνίζοντας ότι πρόκειται «για την ενίσχυση της Frontex, την έναρξη της δραστηριότητας του Eurosur (Ευρωπαϊκού Συστήματος Περιπολίας των Συνόρων) από τις 2 Δεκεμβρίου και μια νέα και διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος του ασύλου».

Οι δυο πρωθυπουργοί υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να δοθούν σαφέστερες απαντήσεις από τις χώρες εκείνες από τις οποίες ξεκινούν τα παράνομα μεταναστευτικά κύματα.

«Συζητήσαμε τα δύο κύριας σημασίας θέματα, της παράνομης μετανάστευσης και της ανεργίας των νέων. Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα και μια πρόκληση, διότι οι τραγωδίες δεν λαμβάνουν χώρα μόνον όταν υπάρχουν ναυάγια, αλλά και όταν οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στη στεριά», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Ενρίκο Λέττα δήλωσε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, διότι μόνον έτσι μπορεί να στηριχθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)