Οικονομία

Σήμερα 19:00

Ρεύμα: Τα μέτρα της κυβέρνησης και η σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες

Να σβήσει τις φωτιές που άναψε, η εκρηκτική αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, επιχειρεί η κυβέρνηση. Πότε θα ανακοινωθεί το ποσό επιδότησης.

Ρεύμα: Τα μέτρα της κυβέρνησης και η σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες
-

Μέτρα θωράκισης των καταναλωτών από νέες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για τουλάχιστον 2 μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο.

ΚΑΡΤΕΣ - ΡΕΥΜΑ

Τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιριών θα μεταφερθούν στο Ταμείο Ενεργειακής μετάβασης ώστε να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς» και έτσι να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των καταναλωτών για τον μήνα Αύγουστο.

ΚΑΡΤΕΣ - ΡΕΥΜΑ

Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι οι καταναλωτές που επέλεξαν κυμαινόμενα τιμολόγια, πράσινα και κίτρινα δηλαδή που επηρεάζονται και από τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος. Θα υπάρχει όμως όριο κατανάλωσης αφού η επιδότηση θα αφορά καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα. Οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση από τους υπόλοιπους καταναλωτές.

ΚΑΡΤΕΣ - ΡΕΥΜΑ

Προ των πυλών και η ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά στη θεσμοθέτηση ενός έκτακτου μηχανισμού παρέμβασης για στρεβλώσεις που ανακύπτουν κάθε φόρα στην αγορά ενέργειας ώστε να προστατεύονται κατά περίπτωση οι καταναλωτές από υπέρμετρες επιβαρύνσεις.

ΚΑΡΤΕΣ - ΡΕΥΜΑ

Σε ότι αφορά τους αγρότες, δεν θα υπάρξει στοχευμένο μέτρο στήριξης αφού έτσι και αλλιώς έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από το ειδικό τιμολόγιο ΓΑΙΑ.

Η εξειδίκευση

«Θα σταθούμε δίπλα στον Έλληνα καταναλωτή με στοχευμένες παρεμβάσεις», τόνισε από την πλευρά της και η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία εξειδικεύει αυτή την ώρα τα μέτρα.

Η κ. Σδούκου διευκρίνισε πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τον έκτακτο μηχανισμό αυτή τη στιγμή, ωστόσο θα υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί, αν υπάρξουν οι συνθήκες.

Η έκτακτη ειδική εισφορά στους παραγωγούς με φυσικό αέριο θα είναι υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Η διάρκεια θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, με πρώτο μήνα αναφοράς τον μήνα Ιούλιο. Η εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό. Το ακριβές ύψος θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες. «Πρωταρχικός στόχος είναι να υπστηρίξουμε προσωρινά τους καταναλωτές ενέργειας», σημείωσε.

Οι επιδοτήσεις σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια: Μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την έκτακτη εισφορά, θα επιδοτηθούν για τον μήνα Αύγουστο όσους είναι συμβεβλημένοι σε πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το όριο της κατανάλωσης θα είναι οι 500 κιλοβατώρες.

ΚΑΡΤΕΣ - ΡΕΥΜΑ

ΚΑΡΤΕΣ - ΡΕΥΜΑ

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέτρα που έχουμε στην εργαλειοθήκη μας», κατέληξε η κ. Σδούκου.

ΚΑΡΤΕΣ - ΡΕΥΜΑ

ΚΑΡΤΕΣ - ΡΕΥΜΑ

Οι αυξήσεις των τιμών του ρεύματος αλλά και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ανέβασαν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται «Υποθέτουμε βάσιμα πλέον πως ο υπ. Ενέργειας και συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ είναι οπαδοί της θεωρίας του χάους, καθώς σήμερα μόνο που δεν μας είπαν πως το φτερούγισμα μιας πεταλούδας στην… Ουγγαρία αυξάνει τις τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα. Αυτό που παραδέχτηκαν πάντως είναι πως δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα με σοβαρό τρόπο, πώς ανακαλύπτουν διαρκώς νέες «εισαγόμενες κρίσεις» και κατόπιν αυτοσχεδιάζουν εξαγγέλλοντας επιδοτήσεις, των οποίων το ύψος θα ανακοινώσουν …προσεχώς. Οπότε, κι αφού επιστρέψουμε για μια ακόμη φορά τις κατηγορίες περί «λεφτόδεντρων» στην κυβέρνηση, την καλούμε να αποδεχτεί τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να μην κοροϊδεύει τους πολίτες με επιδοτήσεις – φιλοδωρήματα μέχρι την επόμενη «απρόβλεπτη» κρίση».?

Σε δήλωση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ζαμπάρα, μεταξύ άλλων αναφέρεται «Συνεχίζεται η κοροϊδία της κυβέρνησης. Τα καρτέλ ενέργειας ζούνε το απόλυτο “θαύμα” υπερκερδών και οι καταναλωτές δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα ούτε με θαύμα. Δεν θα υπάρξει επιδότηση μας έλεγε λίγες ώρες πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης, θα δοθεί επιδότηση για τον Αύγουστο μας είπε τελικά ο Πρωθυπουργός. Και αντί να λύσουν το πρόβλημα απλά επιδοτούν για ένα μήνα τους καταναλωτές. Είναι ξεκάθαρο ότι παίζουν με την νοημοσύνη μας. Εδώ και δύο χρόνια οι τιμές του ρεύματος έχουν φτάσει στα ύψη και η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι φταίει ο πόλεμος, φταίει ο καιρός που δεν φυσάει και τώρα φταίει το Κοζλοντούι! Και για όλους εμάς τους ιθαγενείς νομίζουν ότι με κάποια επιδόματα μας χαρίζουν καθρεφτάκια. Η μόνη λύση είναι να μπει επιτέλους πλαφόν στα κέρδη των εταιριών ενέργειας, να φορολογηθούν τα συσσωρευμένα υπερκέρδη στο 90% και να σταματήσει η κυβέρνηση το χάιδεμα των ολιγοπωλίων που οδηγεί σε ακραία φτωχοποίηση την κοινωνία».

To KKE σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «Ο υπουργός Ενέργειας, με τις αναφορές του στο “υποχρεωτικό και ανελαστικό ευρωενωσιακό μοντέλο λειτουργίας”, την “ελεύθερη διαμόρφωση τιμών” και τις “ευρωενωσιακές δεσμεύσεις”, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε ότι αυτοί ακριβώς είναι οι παράγοντες που “πυροδοτούν” το εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Μόνο που τα παραπάνω δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι συνειδητές πολιτικές επιλογές τις οποίες έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μάλιστα, τις έχουν υπερασπιστεί όλοι τους σθεναρά, με το επιχείρημα ότι έτσι θα έριχναν τις τιμές και σήμερα έχουν το θράσος να μιλάνε για “εξωγενείς παράγοντες”. Ολοι τους στήριξαν και υλοποίησαν το περιβόητο χρηματιστήριο ενέργειας, που μετατρέπει μια βασική κοινωνική ανάγκη σε προϊόν για να κερδίζουν οι όμιλοι της ενέργειας, όπως και τις δεσμεύσεις του “εμπορίου ρύπων” της ΕΕ, που τριπλασίασε τις σχετικές επιβαρύνσεις την τελευταία πενταετία».


Ειδήσεις σήμερα:

“Ο Λόγος του Βασιλιά” - Κάρολος: Η σχέση με την Ευρώπη, η Βουλή των Λόρδων και η οικονομία (εικόνες)

ΛΑΡΚΟ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Λάρυμνα (εικόνες)

Εκβιασμοί - Χρυσοχοΐδης: Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα “μπράβων της νύχτας” έπεσε στα χέρια των Αρχών


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)