Γενικά

08 Οκτωβρίου 2018 22:11

Προβληματισμός για τα “απόνερα” της ιταλικής κρίσης στην Ελλάδα

Η επίδραση της κρίσης στις τράπεζες και το Χρηματιστήριο. Καθησυχαστική η Κυβέρνηση. “Πυρά” Μαξίμου - ΝΔ.

Προβληματισμός για τα “απόνερα” της ιταλικής κρίσης στην Ελλάδα
-

Του Νίκου Ρογκάκου

“Ρωμαϊκή αρένα” απειλεί να κάνει την παγκόσμια οικονομία η Ιταλία, αφού δεν κάνει βήμα πίσω στις διορθωτικές κινήσεις του προϋπολογισμού της, όπως ζητά η Κομισιόν. Όμως αυτό έχει φέρει την Ελλάδα, που είναι ο αδύναμος κρίκος, σε δυσχαιρή θέση, με το Χρηματιστήριο να πηγαίνει από ένα μίνι κραχ σε άλλο.

“Καμπανάκι” από δύο καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Πρέπει να προετοιμαστούμε με για όλες τις εξελίξεις», προειδοποιεί ο Παναγιώτης Πετράκης. «Δεν είμαστε ακόμη ασφαλές καταφύγιο για επενδυτές», επισημαίνει ο Πάνος Τσακλόγλου.  

Καθησυχαστική η κυβέρνηση

Κι ενώ η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να "ξορκίσει" κάθε σύγκριση με το ελληνικό πρόβλημα, ο Έλληνας Κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν καθησυχαστικός.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα λόγω Ιταλίας», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα», τόνισε, από την πλευρά του, ο Μικέλε Γκεράτσι, υφυπουργός Ανάπτυξης της Ιταλίας.

Την ανησυχία του για τον ιταλικό προϋπολογισμό εξέφρασε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.

“Στο κόκκινο” τα χρηματιστήρια

Το πόσο επηρεάζει η Ιταλία την Ελλάδα , φάνηκε και από την πτώση των χρηματιστήριων που ήταν, παράλληλη.  

«Η εμπιστοσύνη των αγορών και η βελτίωση των μακροοικονομικών βοηθούν στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων» σημειώνει ο Νικόλας Καραμούζης, Πρόεδρος της  Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών)

Νέα "βουτιά" για τις τράπεζες- Ανήφορος για τα ομόλογα

Και ο τραπεζικός κλάδος σήμερα είχε μεγάλες απώλειες ενώ η απόδοση των ομολόγων κινείται σταθερά ανοδικά.:

-              Ιταλία: 3,59 (+5,25%)
-              Ελλάδα: 4,67 (+4,63)

Στα "χαρακώματα" για την οικονομία Κυβέρνηση - Αντιπολίτευση

Όπως ήταν φυσικό η κρίση στην Ιταλία και την ελληνική αγορά οδήγησε Κυβέρνηση και Aντιπολίτευση σε σκληρή κόντρα.

 «Αναγκαία η πολιτική αλλαγή για να κάνει η Ελλάδα ένα restart για να μην πληρώνουμε παράπλευρες απώλειες», δήλωσε, από την Άρτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη», απάντησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. .

 «Όπως το πάει ο Τσίπρας υπάρχει κίνδυνος για συζήτηση νέων Μνημονίων» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης  

 «Το κλίμα εφησυχασμού είναι εντελώς πλαστό, όπως και η καλλιέργειά του γύρω απ' αυτό το ζήτημα» δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

 «Όταν η ευρωζώνη αναπτυσσόταν, η χώρα δοκίμαζε τις συνταγές των κ.κ. Τσίπρα-Βαρουφάκη και σήμερα το μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)