Γενικά

07 Ιουνίου 2017 10:44

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ

Με νομοσχέδιο η εναρμόνιση της χώρας με την κοινοτική οδηγία. Από πότε ξεκινάει η εφαρμογή του μέτρου και πόσο θα μας στοιχίσει σε ετήσια βάση.

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ
-

Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που έρχεται τις επόμενες μέρες, θα εναρμονιστεί η χώρα μας με την οδηγία της ΕΕ που απαγορεύει την δωρεάν προσφορά πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ στους καταναλωτές.

Έτσι λοιπόν από την 1/1/2018 ο καταναλωτής που θα παίρνει πλαστική σακούλα για τα ψώνια του από το σούπερ μάρκετ θα πληρώνει 0,04 ευρώ κι έξι μήνες αργότερα από 1/7/2018, το κόστος θα διπλασιαστεί στα 0,08 ευρώ ανά σακούλα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες σε ετήσια βάση με τον κάθε καταναλωτή να χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο περίπου 400. Αυτό σημαίνει ότι αν οι Έλληνες καταναλωτές δεν αλλάξουν συνήθειες θα επιβαρυνθούν με 32 ευρώ ετησίως!

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες θα μειώσει τη χρήση τους ενώ παράλληλα τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)