Κόσμος

23 Δεκεμβρίου 2016 12:02

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα “κούρεμα”, μετά κρατική διάσωση στην Monte dei Paschi

Έκπληκτος για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, διαχωρίζοντας την θέση του.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα “κούρεμα”, μετά κρατική διάσωση στην Monte dei Paschi
-

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε πως πρώτα πρέπει να γίνει κούρεμα καταθέσεων (bail in) στην Monte dei Paschi di Siena και μετά να υπάρξει κρατική στήριξη της ιταλικής τράπεζας, όμως μεταδίδει το Reuters. 

"Αυτοί είναι οι κανόνες", τόνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου του  Eurogroup.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την δήλωση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος ανέφερε ότι «η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη». 

Μάλιστα, ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι ανάλογη πορεία πρόκειται να ακολουθηθεί και για άλλες τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και σκοπεύουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της κρατικής στήριξης.

Σε κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 2:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), αποφασίστηκε η παροχή κρατικής στήριξης στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena και η προστασία των κατόχων ομολόγων της σε ποσοστό 100%.

Για την διάσωση της τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί μέρος το ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τις περασμένες ημέρες από το ιταλικό κοινοβούλιο. 

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο μηχανισμός θα προσφέρει απόλυτη προστασία στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, στους οποίους, σε μια πρώτη φάση πρόκειται να δοθούν μετοχές και στην συνέχεια ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)