Γενικά

08 Δεκεμβρίου 2016 10:52

Morgan Stanley: επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

«Φως» στο τούνελ της ελληνικής κρίσης βλέπει η Morgan Stanley. Παράλληλα αναφέρεται στους παράγοντες που επιβαρύνουν την οικονομία.

Morgan Stanley: επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν
-

Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ αναφέρει η Morgan Stanley στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία το 2017. Όπως σημειώνει η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, ενώ ο χρόνος για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετρά αντίστροφα.

Για το 2016 η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξεως του 0,1%, ενώ για το 2017 εκτιμά πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8%.

Μέχρι τώρα η αγορά ομολόγων έχει αντιδράσει αρκετά καλά στην ομαλοποίηση της μακροοικονομικής κατάστασης, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ήδη μειωθεί κατά 150 μονάδες βάσης - έχει διαμορφωθεί σε περίπου 7,4%.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως η οικονομία έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της την ύφεση και το ΑΕΠ, επί της ουσίας θα παραμείνει στάσιμο σε γενικές γραμμές το τρέχον έτος, διαψεύδοντας τις προηγούμενες προβλέψεις για συρρίκνωση 1%.

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι παρ’ όλα αυτά η λιτότητα και η πολιτική αστάθεια εξακολουθούν να επιβαρύνουν την οικονομία και να ανακόπτουν τη διαρκή ανάπτυξη, ή οποιοδήποτε αξιοπρεπή ρυθμό ανάπτυξης.

Και όπως εκτιμά στο πλαίσιο της λιτότητας, θα χρειαστεί χρόνος πριν υπάρξει μια «αληθινή» εξομάλυνση. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική οικονομία είχε ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο νωρίτερα, όταν και επέστρεψε στην έκδοση κρατικών ομολόγων.

Η πολιτική αστάθεια δεν είναι θετική, αναφέρει, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι θα μπορούσε να κάνει τη λήψη αποφάσεων και τις σχέσεις με τους επίσημους πιστωτές, απρόβλεπτη.

Ακρόπολη - ευρώ

Το κλειδί για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα είναι πως οι πρώτες 10 ποσοστιαίες μονάδες αύξησης του ΑΕΠ θα προέλθουν από την άρση των περιορισμών, όπως οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, η λιτότητα, η έλλειψη χρηματοδότησης, η πολιτική αβεβαιότητα.

Αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μέχρι τις γερμανικές εκλογές του επόμενου έτους, για να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της (σ.σ. η ανάλυση της Morgan Stanley είναι πριν από το τελευταίο Eurogroup).

Ο ρόλος του ΔΝΤ πιθανότατα θα παραμείνει αβέβαιος και, το σπουδαιότερο, η τροχιά του χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμη, διακινδυνεύοντας έτσι την αναβολή της επιλεξιμότητας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο QE της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμη και στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)