Γενικά

29 Αυγούστου 2016 16:35

Τροχάδην για προαπαιτούμενα και “κόκκινη γραμμή” Αθήνας – Βρυξελλών

Τα θέματα που απασχόλησαν Μοσκοβισί, Τσακαλώτο και Σταθάκη. Τι συζήτησαν για το χρέος και ποιος ο σκοπός του "κόκκινου τηλεφώνου".

Τροχάδην για προαπαιτούμενα και “κόκκινη γραμμή” Αθήνας – Βρυξελλών
-

Τρία θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση, η οποία ήταν σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα:

Πρώτον να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Δεύτερον να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Τρίτον, και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Pierre Moscovici - Πιερ Μοσκοβισί - Ευκλείδης Τσακαλώτος - Γιώργος Σταθάκης

Όπως τόνισαν καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, η εν λόγω συνάντηση ήταν μία ευκαιρία να συνεχιστούν οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι δύο πλευρές κατέγραψαν την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με τα ορόσημα και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία μίας θετικής δυναμικής εν όψει της δεύτερης αναθεώρησης αυτό το φθινόπωρο.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει με τη σειρά της να προχωρήσει σε ταχεία ολοκλήρωση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους για το χρέος και για την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Τέλος, για τη διευκόλυνση αυτών των στόχων, συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων εργασίας και για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, συναντήθηκαν στη συνέχεια με την αρμόδια Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου. Η συνάντηση εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές.

Συζητήθηκε εκτενώς η ομαλή ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από προγράμματα της περιόδου 2007-13, καθώς και η επιτυχής ενεργοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-20. Σημειώθηκε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ενεργοποιηθεί σχεδόν τα μισά από τα εγκεκριμένα προγράμματα για το σύνολο της περιόδου 2014-20. Αντικείμενο της συνάντησης του Υπουργού και του Υφυπουργού με την Επίτροπο αποτέλεσε, επίσης, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των επιπλέον πόρων που θα λάβει η Ελλάδα μέσω της «ρήτρας αναθεώρησης».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ - ΚΟΡΙΝΑ ΚΡΕΤΣΟΥ

Εν τω μεταξύ, μετά την επιστολή των τριών κοινοτικών αξιωματούχων και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν προχώρησε σε μια δήλωση όλο νόημα, προτρέποντας την ελληνική πλευρά να μην αμφισβητεί τους αριθμούς και να αποδεχτεί ως αξιόπιστα τα greek statistics μετά το 2010.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από θέση αρχής δεν σχολιάζει εθνικές νομικές διαδικασίες και δεν ζητά από τις κυβερνήσεις κρατών-μελών να το πράξουν. Όμως ανησυχούμε από δηλώσεις στα ΜΜΕ, που αφορούν την υπόθεση και θέτουν εν αμφιβόλω την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επί του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εδώ, η Eurostat και η Επιτροπή είναι οι αρμόδιες αρχές», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το Μαξίμου επιμένει ότι η παρέμβαση της Κομισιόν ισοδυναμεί με παρέμβαση στη δικαιοσύνη και στο ερώτημα «αν θα αμφισβητήσει τα στοιχεία υπαγωγής στο μνημόνιο, αν ο κ. Γεωργίου καταδικαστεί», η απάντηση είναι πολιτική. «Εάν υποθέσουμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τα αναλύσουμε και πολιτικά περαιτέρω. Η χώρα βρίσκεται σε μνημόνιο. Εάν υποθέσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, θα έχει ένα ενδιαφέρον», σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)