ΔΝΤ

08 Ιουλίου 2016 09:16

Λαγκάρντ: Μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο πρόγραμμα δεν σημαίνει αποτυχία του

«Αποδιοπομπαίος τράγος το Ταμείο», λέει η επικεφαλής του, που κάνει λόγο για επανεξέταση των πολιτικών του.

Λαγκάρντ: Μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο πρόγραμμα δεν σημαίνει αποτυχία του
-

Δεν σημαίνει αποτυχία του προγράμματος η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δήλωση αυτή μπορεί να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη οικονομικής συμμετοχής του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι όροι που έχει βάλει και παρά την ξεκάθαρη βούληση της Ευρωζώνης για συμμετοχή του, δηλαδή η αναδιάρθρωση του χρέους.

Η επικεφαλής του Ταμείου το χαρακτήρισε ως «βολικό αποδιοπομπαίο τράγο στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «το Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά εφ’ όσον το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο».

Το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει το κατά πόσο οι απαιτήσεις του για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας ήταν υπερβολικές, χωρίς όμως να κάνει σαφές το αν αναφέρεται στα δύο πρώτα ή στο τρίτο μνημόνιο.

Ξεκαθάρισε πάντως, η Λαγκάρντ ότι, η επανεξέταση των πολιτικών που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά το έργο του Ταμείου, δηλαδή την παροχή βοήθειας σε κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να τα καταστήσουν ισχυρότερα στο μέλλον.

«Σε κάθε ιστορία υπάρχει ένας κακός αστυνομικός, αλλά ελπίζω ότι αυτός ο κακός αστυνομικός έχει και ανθρώπινη διάσταση», προσέθεσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, η διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι στο μέλλον το Ταμείο οφείλει να λάβει υπόψη του τις ανισότητες και τα προβλήματα που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση.

«Η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει πολλά καλά και έχει βγάλει πολλούς ανθρώπους από τη φτώχεια. Με τον ίδιο τρόπο όμως, έχει παράγει και κάποιους χαμένους», σημείωσε.

Το ΔΝΤ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να εκδώσει την εσωτερική αξιολόγησή του για τις πολιτικές που ακολούθησε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)