Επιχειρήσεις

10 Ιουνίου 2016 15:19

DT: Θα αποκτήσουμε το 5% του ΟΤΕ εάν υπάρχει οικονομικό νόημα

Ρόλο ρυθμιστή έχει η Deutsche Telekom, που είναι ο βασικός μέτοχος του Οργανισμού.

DT: Θα αποκτήσουμε το 5% του ΟΤΕ εάν υπάρχει οικονομικό νόημα
-

Το ζήτημα της πώλησης ποσοστού 5% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το ξεκλείδωμα της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ρόλο ρυθμιστή έχει αναμφισβήτητα η Deutsche Telekom, βασικός μέτοχος του Οργανισμού με 40%, η οποία διαθέτει δικαίωμα πρώτης προτίμησης για οποιοδήποτε ποσοστό της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας διατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως μεταδίδει το Capital.gr, ο Andreas Fuchs, εκπρόσωπος της Deutsche Telekom ανάφερε ότι «η DT θα αποκτήσει επιπλέον μετοχές σε οποιοδήποτε asset, μόνο αν η συναλλαγή έχει οικονομικό νόημα και ενισχύει την αξία του ομίλου. Αυτό, φυσικά, ισχύει και για τον ΟΤΕ».

Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως η γερμανική εταιρεία ζήτησε - και φαίνεται να λαμβάνει - χρόνο, προκειμένου να αποφασίσει για το θέμα του ΟΤΕ, επιθυμώντας να αξιολογήσει τις προεκτάσεις που θα έχει σε λειτουργικό, διοικητικό και χρηματοοικονομικό επίπεδο η απόκτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού στον ελληνικό όμιλο τηλεπικοινωνιών.

Σημειώνεται πως σήμερα, η Deutsche Telekom διαθέτει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό 10% (6% άμεσα και 4% μέσω του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την απορρόφηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ) κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, 43% βρίσκεται μοιρασμένο σε χαρτοφυλάκια Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών και το υπόλοιπο σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών και σε ελεύθερη διασπορά.

Η υπάρχουσα συμφωνία δεσμεύει και τους δύο βασικούς μετόχους και, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι πως σε περίπτωση που το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου μειωθεί κάτω από 10%, χάνεται το δικαίωμα αρνησικυρίας για ορισμένα επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα, ωστόσο, διατηρούνται δικαιώματα για περιορισμένο αριθμό θεμάτων, μεταξύ των οποίων και για θέματα εθνικής ασφάλειας. Παράλληλα, προβλέπεται πως το Ελληνικό Δημόσιο, για όσο χρονικό διάστημα συνεχίζει να κατέχει τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου, θα διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με το Capital.gr, αναλυτές επισημαίνουν πως υπάρχει και η λύση της διάθεσης αυτού του 5% μέσω του Χρηματιστηρίου, ωστόσο αυτή η οδός κρίνεται ως μη συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, αφού θα απολέσει την προνομιακή του θέση ως συνομιλητή της DT, χωρίς να έχει τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας πώλησης μιας τόσο στρατηγικής συμμετοχής.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)