Πρόσωπα

24 Μαΐου 2016 12:49

Καραμούζης: οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Εurobank. Τι είπε για τον ρόλο των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια» και την πραγματική  οικονομία.

Καραμούζης: οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας
-

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

«Το κόστος είναι πίσω μας, αλλά οι ευκαιρίες μπροστά μας» τόνισε από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος της Eurobank,΄συμπληρώνοντας «συνήθως ανακυκλώνουμε τα αρνητικά. Καιρός να ανακυκλώσουμε τα θετικά. Πρέπει να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικότερες ελληνικές επιχει​ρήσεις. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες».

Ο Νίκος Καραμούζης είπε «είμαι αισιόδοξος ότι οι τράπεζες γυρίζουν σελίδα. Έχουμε επάρκεια κεφαλαίων. Έχουμε υψηλή κάλυψη επισφαλών δανείων. Οι τράπεζες γυρνάνε στην κερδοφορία μετά από 6 χρόνια.  Οι τράπεζες έχουν τα κεφάλαια και για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και για την στήριξη της επιστροφής στην ανάπτυξη. Δεν έχω κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι χρειαζόμαστε κι άλλα κεφάλαια».

Επίθεση στο ΔΝΤ

Σε ότι αφορά το ζήτημα της κεφαλαιακής κάλυψης, ο κ. Καραμούζης ανέφερε «δεν βλέπω το θέμα των κεφαλαίων να είναι πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η σχέση κεφαλαίων-δανείων είναι 80 δις. Την στιγμή που οι αγορές αποκτήσουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, θα “ανοίξουν” ταχύτατα», συμπληρώνοντας ότι «οι τράπεζες είναι έτοιμες να επιστρέψουν στο έργο τους, που είναι χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και η χορήγηση δανείων».

Στόχος η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο επικεφαλής της Eurobank είπε ότι σύντομα θα πρέπει να αναμένεται μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς «ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια διευθέτησης τους, μετά και αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο»

«Το θέμα της διαχείρισης των προβληματικών δανείων είναι πολύ δύσκολο. Τα συμφέροντα όλων είναι να επιστρέψουν «στη ζωή» βιώσιμες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Πρόθεσή μας δεν είναι να τους κλείσουμε όλους», τόνισε ο κ. Καραμούζης, προσθέτοντας «είναι φανερό ότι αυτή την προσέγγιση δεν τη συμμερίζονται οι ανταγωνιστές των προβληματικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν στην Ελλάδα περιπτώσεις που αντιδρούν έντονα».

«Η εμπιστοσύνη ρυθμίζει την ρευστότητα»

«Οι τράπεζες τις καλές επιχειρήσεις τις χρηματοδοτούν και σήμερα. Τουλάχιστον αυτή που εγώ είμαι Προέδρος. Το θέμα της ρευστότητας εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Και βασίζεται σε μια μαγική λέξη: Εμπιστοσύνη. Έχω την πεποίθηση ότι αυτή τη συμφωνία είναι “game changer” και “turning point”, αν συνοδευτεί από πολιτικές φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και συμπληρωθούν από πολιτικές για φοροδιαφυγή κ.α., υπαρχει δυνατότητα η οικονομία να γυρίσει. Να μπουμε σε μια περιοδο επανεκκινησης και ανακαμψης. Ειμαι αισιοδοξος οπως και τρεις μηνες πριν».

Νωρίτερα, απο το ίδιο βήμα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έκανε λόγο για «παραθυρο ελπίδας για έξοδο απο την λιτότητα».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)