Γενικά

14 Απριλίου 2016 10:14

“Μπαράζ” ανατιμήσεων φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ

Ακριβαίνουν βασικά είδη διατροφή και υπηρεσίες από την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, που πρότεινε η κυβέρνηση και αποδέχθηκε το Κουαρτέτο.

“Μπαράζ” ανατιμήσεων φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ
-

Ανατιμήσεις σε τυποποιημένα είδη διατροφής, εισιτήρια μέσων μεταφοράς, ρούχα/παπούτσια, εστίαση και υπηρεσίες φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% που πρότεινε η Κυβέρνηση και  φαίνεται ότι έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Με την αύξηση αυτή η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 400 ως 500 εκατ. ευρώ που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού «κενού», το οποίο ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και μεταξύ των αγαθών και υπηρεσιών που θα αυξηθούν περιλαμβάνονται:

- Μακαρόνια

- Αλλαντικά

- Μαρμελάδες

- Σοκολάτες

- Μπισκότα

- Παγωτά

- Ειδη ζαχαροπλαστικής

- Μπαχαρικά

- Προψημένο ψωμί

- Προμαγειρεμένα φαγητά

- Ψωμί του τοστ

- Φρυγανιές  

- Λάδι

- Ζάχαρη

- Τσίχλες, καραμέλες

- Αναψυκτικά - χυμοί και άλλα τυποποιημένα προϊόντα

Επίσης ακριβαίνουν:

-Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) - catering

-Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.

-Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί

-Είδη ένδυσης και υπόδησης

-Αποχέτευση

- Νεόδμητα ακίνητα

- Καύσιμα

- Ανθη - φυτά

-Οινοπνευματώδη ποτά

-Σταθερή και κινητή τηλεφωνία

-Συνδρομητική τηλεόραση

-Αυτοκίνητα

-Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη

-Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι παραμένει η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ για τα περιοδικά, τα βιβλία και τις εφημερίδες που υπάγονται σήμερα στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.

ΠΑΣΟΚ: Έρχεται ο βαρύς λογαριασμός για το λαό

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τα όσα βλέπουν το «φως της δημοσιότητας» για τις επερχόμενες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

•             Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δε μπορεί να συγκαλύψει πλέον τα αποτελέσματα της 15μηνης «σκληρής διαπραγμάτευσης» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μετά τα μνημόνια που θα καταργούσαν τώρα ξέχασαν και το χρέος που θα διέγραφαν.

•             Καμία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης δε μπορεί να κρύψει ότι τα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα είναι επιβαρυμένα  από την ύφεση που είναι δημιούργημά τους.

•             Καμία ιαχή πανηγυρισμού δε μπορεί να κρύψει το βαρύ λογαριασμό που έρχεται για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικά οι ελευθεροεπαγγελματίες τίθενται υπό διωγμό.

•             Κάθε χιλιάρικο πάνω από 20.000 θα έχει φόρο 34% (29% η κλίμακα και 5% η εισφορά αλληλεγγύης).

•             Κάθε χιλιάρικο πάνω από 30.000 θα έχει φόρο 43,5% (37% κλίμακα και 6,5% εισφορά αλληλεγγύης).

•             Κάθε χιλιάρικο πάνω από 40.000 θα έχει φόρο 52,5% (45% κλίμακα και 7,5% εισφορά αλληλεγγύης).

Ο κ. Τσίπρας είναι για μια ακόμα φορά συνεπής, δε λερώνει τα χέρια του με περικοπές δαπανών γιατί τις απεχθάνεται.

Μέχρι και το δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε ψηφίσει ως αντιπολίτευση. Ίσως γιατί ο εκτροχιασμός της επήλθε επί ΝΔ (2004-2009) οπότε και είχε διπλασιαστεί.

Αυτό ξέρουν αυτό κάνουν, τώρα όμως είναι Κυβέρνηση και δε μπορούν να κρυφτούν πίσω από μεγαλοστομίες.

Ο λογαριασμός που έρχεται έχει εκδότη τον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου και ΦΠΑ 24%.

Το Ποτάμι: Αντί να κόψουν σπατάλες, ανεβάζουν τον ΦΠΑ

"Τελείωσαν τα άσχημα. Έρχονται τα χειρότερα, έλεγε στις 18 Μαρτίου στη Βουλή ο υπουργός κ. Αλεξιάδης. Και αυτή τη φορά αυτό που έλεγε το εννοούσε. Το οικονομικό επιτελείο προτείνει νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Δηλαδή πάλι οριζόντια άδικα μέτρα υπερφορολόγησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Τα αδύναμα οικονομικά στρώματα χάνουν κι άλλο εισόδημα. Οι οικονομικοί φωστήρες της κυβέρνησης που περιμένουν αύξηση εσόδων, θα εκπλαγούν αρνητικά. Παρά το ακριβό φροντιστήριο δεν έμαθαν ότι η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία. Το μόνο που δεν περνάει από το μυαλό τους είναι η περικοπή στην κρατική σπατάλη" σχολιάζει Το Ποτάμι.

Ε.Ε.Α.: Άδικη και αντιαναπτυξιακή η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ

«Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση και τους δανειστές να αποσύρουν κάθε σκέψη και σενάριο για αύξηση των συντελεστών της έμμεσης φορολογίας, η οποία είναι η πλέον άδικη μορφή φορολογικής επιβάρυνσης, καθώς επιβάλλεται σε όλους τους φορολογούμενους ανεξαιρέτως εισοδήματος.

Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι ακόμη μια αντι-αναπτυξιακή και ταυτόχρονα αναποτελεσματική επίθεση στο εισόδημα και το επίπεδο διαβίωσης του χειμαζόμενου από την κρίση μέσου ελληνικού νοικοκυριού και της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης.

Ο προϋπολογισμός της ελληνικής οικογένειας και οι μεγάλοι παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας που τροφοδοτούν το «καλάθι της νοικοκυράς», όπως επίσης η εστίαση και οι μεταφορές θα υποστούν σοβαρό πλήγμα. Ιδιαίτερα τα μικρά, συνοικιακά παντοπωλεία και μινι - μάρκετ που δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις και προσφορές στα προϊόντα που θα ανατιμηθούν σπρώχνονται με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο».

Είναι απορίας άξιον πως μετά από τόσες εβδομάδες διαπραγματεύσεων κυβέρνηση και θεσμοί φέρονται να καταλήγουν στην «αποτυχημένη πεπατημένη» της φορολογικής αφαίμαξης και μάλιστα των πιο οικονομικά ευάλωτων καταναλωτών και επαγγελματικών ομάδων.

Ελπίζουμε ότι το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα διαψεύσουν τις πληροφορίες για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και θα εργασθούν σοβαρά, σε συνεργασία με την επιμελητηριακή κοινότητα, για ένα ρεαλιστικό και μακρόπνοο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, στο οποίο η φορολογία θα είναι αναπτυξιακός βραχίονας και όχι ευκαιριακή «λύση» στα αδιέξοδα των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)