Γενικά

12 Ιανουαρίου 2016 20:37

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων

Είναι προγραμματισμένοι για αύριο Τετάρτη. Υπό διαπραγμάτευση η δυνατότητα πώλησης στεγαστικών δανείων σε ξένα funds.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων
-


Οι πρώτοι, 46 πανελλαδικά, πλειστηριασμοί για το 2016 είναι προγραμματισμένοι για αύριο Τετάρτη. Υπό διαπραγμάτευση παραμένει έως τις 15 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του νέου Κώδικα Δεοντολογίας , η δυνατότητα πώλησης στεγαστικών δανείων σε ξένα funds.

Οι τράπεζες ολοκλήρωσαν στις 31/12/15 την αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οφειλέτες δανειολήπτες. Πρόθεση των τραπεζών είναι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οφειλετών σε πλήρη αδυναμία, όλοι οι ληξιπρόθεσμοι δανειολήπτες –πόσο μάλλον οι στρατηγικοί κακοπληρωτές – να καταβάλουν μηνιαίως έστω μία συμβολική δόση δανείου.

Στο πλαίσιο αυτό οι πλειστηριασμοί για το 2016, αναμένεται να παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα το 2015 οπότε στην πράξη "πάγωσαν". Τα  επίσημα στοιχεία για το 2014 δείχνουν πως οι πλειστηριασμοί υποχώρησαν στις 16.000 από 19.200 το 2013, έναντι των ετών "αιχμής" 2008 (43.000 πλειστηριασμοί) και 2009 (52.000).

Με βάση τον, προσφάτως ψηφισθέντα, νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται από εφέτος με βάση τις εμπορικές τιμές που είναι, κατά μέσο όρο, 30% χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την εύρεση αγοραστή. Αποτελούν, όμως, και αντικίνητρο για μαζικούς πλειστηριασμούς από τις τράπεζες, οι οποίες, αρχικά,  θα “στοχεύσουν” σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.  Εκτιμάται, πάντως, ότι την επόμενη πενταετία, πάνω από το 50% των πωλήσεων κατοικιών θα αφορούν περιπτώσεις ακινήτων με τιμή πώλησης χαμηλότερη της υποθήκης τους (πρόκειται για ακίνητα που αγοράστηκαν με υπέρογκα στεγαστικά δάνεια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας).

Η προστασία από πλειστηριασμούς που παρέχει ο Κώδικας Δεοντολογίας για την πρώτη κατοικία ισχύει σχεδόν για όλο το 2016, αν υπολογιστεί το εξάμηνο που δίνουν περιθώριο οι διαδικασίες του Κώδικα μέχρι να κριθεί ο δανειολήπτης μη συνεργάσιμος, το τρίμηνο που θα τον καταστήσει υπερήμερο άνω των 90 ημερών και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η τράπεζα για να καταγγείλει το δάνειο και να εκδοθεί διαταγή πληρωμής.

Στο διάστημα αυτό οι τράπεζες θα επιδιώξουν να μεγιστοποιήσουν τις ρυθμίσεις δανείων, "ξεσκεπάζοντας" τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από το σύνολο των περίπου 70 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ, και από αυτά το 30% θα μπορούσε να επανέλθει σε ομαλή αποπληρωμή.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)