Γενικά

21 Δεκεμβρίου 2015 20:00

Έκλεισε... ασμένως και το τελευταίο προαπαιτούμενο για το 1 δις ευρώ

Κλιμακωτό «κούρεμα» από 9 έως 43% στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ. Τι επιπτώσεις θα έχει για τους ασφαλισμένους. Μέχρι τα Χριστούγεννα η δόση του 1 δις.

Έκλεισε... ασμένως και το τελευταίο προαπαιτούμενο για το 1 δις ευρώ
-


Με συνοπτικές διαδικασίες υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας  Ανδρέα Ξανθό η απόφαση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων, που αποτελούσε την τελευταία εκκρεμότητα της κυβέρνησης για την εκταμίευση του 1 δις ευρώ

Η απόφαση προβλέπει ότι οι τιμές των 51 «εμπορικών» διαγνωστικών εξετάσεων μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43% ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan. 

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από 2 μήνες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει συνολικό σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων. Θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου). 

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως η απόφαση λήφθηκε υπό πίεση, χαρακτηρίζει  «ανεξήγητη»  την επιμονή των θεσμών στη μείωση των τιμών» και σημειώνει ότι η αρχική πρόταση των «θεσμών» προσδιόριζε το ποσοστό μείωσηςπερίπου στο 70% - έναντι του 43% που επιτεύχθηκε τελικά από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. 

Από τη ρύθμιση μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση στις τιμές των εξετάσεων.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)