Γενικά

15 Δεκεμβρίου 2015 14:07

“Πράσινο” από την ΕΚΤ στην Ελλάδα να κόψει… χρήμα

Τα capital controls δημιούργησαν έλλειψη κερμάτων στην αγορά αφού οι Έλληνες εκτίμησαν την αξία τους.

“Πράσινο” από την ΕΚΤ στην Ελλάδα να κόψει… χρήμα
-

Αυξημένη ζήτηση στη χρήση κερμάτων έχει παρατηρηθεί μετά την επιβολή των capital controls με αποτέλεσμα να μην επαρκεί η ποσότητα που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Για το λόγο αυτή η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει για φέτος το όριο έκδοσης κερμάτων στα 52, 7 εκατ. ευρώ.

Οι περιορισμοί των αναλήψεων μετρητών και η παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία οδήγησαν του Έλληνες να ανακαλύψουν την αξία των κερμάτων.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών προσέφυγε τον Οκτώβριο στην ΕΚΤ ζητώντας να τετραπλασιαστεί η αξία των κερμάτων που μπορεί να εκδώσει η χώρα μας ώστε να καταφέρει να «ανταποκριθεί στην απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης για κέρματα».

Ως εκ τούτου, η  Ελλάδα, μετά το σχετικό αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών, αυξάνει φέτος το όριο έκδοσης κερμάτων στα 52,7 εκατ. ευρώ από το ποσό των 13,3 εκατ. ευρώ για το ποίο είχε λάβει άδεια για το 2015.

Τα κέρματα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του κράτους, συνεπώς το καθεστώς έκδοσης και διαχείρισης των κερμάτων δεν ταυτίζεται με αυτό των τραπεζογραμματίων.

Τέλος, ανάλογη άδεια ζήτησε και έλαβε και το Βέλγιο προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση για κέρματα. Για το Βέλγιο το ποσό έκδοσης αυξήθηκε στα 65,8 εκατ. ευρώ από 0,8 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικώς.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)