Γενικά

20 Οκτωβρίου 2015 07:07

Με «άγριες διαθέσεις» φτάνει το κουαρτέτο

Η πορεία των μέχρι τώρα υλοποιημένων προαπαιτούμενων και η υιοθέτηση του δεύτερου πακέτου στις συζητήσεις. Τα μηνύματα των θεσμών πριν την άφιξή τους.

Με «άγριες διαθέσεις» φτάνει το κουαρτέτο
-

Στην Αθήνα καταφθάνουν σήμερα οι επικεφαλής των θεσμών για να ελέγξουν την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και να οριστικοποιήσουν την ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι συστάσεις προς την Αθήνα, ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει από το κουαρτέτο, καθώς έχει υλοποιηθεί μόλις το ένα τρίτο των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των 49 ακόμα προαπαιτούμενων, καθώς και η μερική υλοποίηση των 33 μέτρων που έχουν υιοθετηθεί, βάζει αρνητικό πρόσημο στην έγκαιρη εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε εμπόδια στα τεχνικά κλιμάκια ώστε να ολοκληρώσουν την έκθεση αξιολόγησης, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί.

Αξιωματούχοι που μίλησαν χθες στο Bloomberg σημείωναν ότι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 2 δις, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, την απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), μετά από σχετική εισήγηση των θεσμών και του Euroworking Group, που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη.

Στη συνεδρίαση αυτή θα αξιολογηθεί η έκθεση των θεσμών, αν όμως δεν υπάρξει επαρκής πρόοδος από την ελληνική πλευρά, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβολή λίγων ημερών.

Οι συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, θα ξεκινήσουν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί πού θα λάβουν χώρα, αλλά ούτε και ποιοι θα εκπροσωπήσουν την ελληνική πλευρά. Έχει γίνει σαφές ωστόσο, ότι το θέμα της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων θα αποτελέσει το εναρκτήριο ζήτημα των συζητήσεων. Στη συνέχεια, θα συζητηθούν τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών- για το οποίο θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - , καθώς και το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού, για το οποίο ξεκινούν αύριο οι ενδοκυβερνητικές συζητήσεις, αλλά και οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να προκαλούν αντιδράσεις, με βασικότερη αυτή των αγροτών, που έχουν ήδη προγραμματίσει κινητοποιήσεις. Στα φορολογικά ζητήματα συμπεριλαμβάνεται και η εφαρμογή ή όχι του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η επιτυχής υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων πριν τα μέσα Νοεμβρίου, θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δις. Αρμόδια στελέχη, πάντως, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν και οι δύο υποδόσεις (2 και 1 δις) μαζί, στην περίπτωση που αργήσει η υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)