Οικονομική πολιτική

18 Οκτωβρίου 2015 17:41

“Διορία 10 ημερών” για τον ΕΝΦΙΑ

Αρχίζει ο «Γολγοθάς» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ποιοί θα πληρώσουν περισσότερο φόρο απο πέρσι. Ποιές αλλαγές στον φόρο ακινήτων προανήγγειλε, για το 2016, ο Τρύφων Αλεξιάδης.

“Διορία 10 ημερών” για τον ΕΝΦΙΑ
-

Νέα βάρη περιμένουν από αυτήν την εβδομάδα 6,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015, σε πέντε δόσεις, ως τον Φεβρουάριο, διάστημα ως το οποίο θα εξελίσσεται μια «φορο-λαίλαπα» διαρκείας για όλους τους φορολογούμενους.

Η πρώτη από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ λήγει στο τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή σε λιγότερες από 10 ημέρες από την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων πληρωμής του φόρου στο σύστημα TAXISnet, που αναμένεται να αρχίσει από αύριο ή το αργότερο από το πρωί της Τρίτης.

Το Δημόσιο προσδοκά από τον ΕΝΦΙΑ, η εκκαθάριση του οποίου γίνεται με τους περσινούς συντελεστές και βάσει αντικειμενικών αξιών σημαντικά υψηλότερων από τις εμπορικές τιμές, εισπράξεις της τάξης των 2,65 δις ευρώ.

Ουσιαστικά, το ύψος του φετινού ΕΝΦΙΑ θα είναι ανάλογο αυτού που κάθε ιδιοκτήτης πλήρωσε το 2014. Ωστόσο, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια θα επιβαρυνθούν με υψηλότερο φόρο, ενώ μόνοι "κερδισμένοι" θα είναι όσοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές απο τον ΕΝΦΙΑ.

Αλεξιάδης: Τέλος ο ΕΝΦΙΑ- Έρχεται ο ΦΑΠ

Ίδιος θα είναι ο στόχος των εσόδων και το 2016 από τον φόρο ακινήτων, οπότε όπως προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο ΕΝΦΙΑ «τελειώνει» και θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει προοδευτική κλίμακα φορολόγησης, υπολογισμό επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ιδιοκτήτη εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και αφορολόγητο όριο πχ. 50.000 ευρώ, με παράλληλη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ώστε να συμβαδίζουν με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Ουσιαστικά, με το νέο πλαίσιο όσοι έχουν μεγαλύτερης αξίας περιουσία θα επιβαρυνθούν σημαντικά, ενώ στόχος είναι οι μικροϊδιοκτήτες να ελαφρυνθούν σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, όπως τονίζει το οικονομικό επιτελείο.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)