Οικονομική πολιτική

12 Σεπτεμβρίου 2015 14:07

Νέες αλλαγές στην φορολογία από Οκτώβριο

Τι προκρίνει το οικονομικό επιτελείο για το αφορολόγητο. Τα σχέδια για ενιαία κλίμακα με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς. Τι θα ισχύσει για τους ελ. επαγγελματίες.

Νέες αλλαγές στην φορολογία από Οκτώβριο
-

Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και μια ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και εισοδήματα από ενοίκια σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2016.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τα τεχνικά κλιμάκια το οικονομικό επιτελείο της υπηρεσιακής κυβέρνησης έχει καταθέσει διάφορες προτάσεις τις οποίες επεξεργάζονται από κοινού, προκειμένου η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να ολοκληρώσει ταχύτερα τα προαπαιτούμενα, με στόχο εντός του Οκτωβρίου να ψηφισθεί από τη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που σχεδιάζεται θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ αντιστοίχως θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών. Ειδικότερα, οικονομικό επιτελείο και τεχνικά κλιμάκια επεξεργάζονται τα εξής σενάρια: 

Ενιαία κλίμακα και αφορολόγητο

Δημιουργία ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς-συνταξιούχους και εισοδήματα από ενοίκια (αν και το 3ο μνημόνιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα από ακίνητα).

Το αφορολόγητο θα καλύπτει μόνο όσους έχουν ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο σχέδιο που επεξεργάζονται οι δύο πλευρές περιλαμβάνονται πολλά κλιμάκια με χαμηλούς συντελεστές, με βασικό στόχο το βάρος να μετατοπισθεί από τα μεσαία στα υψηλότερα εισοδήματα, τονώνοντας και τα δημόσια έσοδα.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την παροχή ισχυρών κινήτρων για την χρήση καρτών, όπως η κλήρωση ανά τακτά διαστήματα δώρων (ως και ακινήτων) σε φορολογούμενους που έχουν υψηλές, για τα εισοδήματα τους, αγορές μέσω πλαστικού χρήματος. Ωστόσο, δεν έχει απορριφθεί το σενάριο που προβλέπει το αφορολόγητο όριο να«χτίζεται» εξ ολοκλήρου μέσω των αποδείξεων που συγκεντρώνονται μέσω καρτών.

Ελ. επαγγελματίες- ΦΠΑ στην Παιδεία

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Υπάρχει σκέψη να ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης.

Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην "ιδιωτική" εκπαίδευση, μέσω της λήψης ισοδύναμων μέτρων.

Ιατρικές δαπάνες και φοροαπαλλαγές

Μόνο οι ιατρικές δαπάνες που αποδεικνύονται μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας θα γίνονται δεκτές από την εφορία και κατ’ επέκταση θα συνεχίσουν να εκπίπτουν από τον φόρο. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται, είναι οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Ταυτόχρονα, αξιολογογούνται όλες οι εναπομείνασες φοροαπαλλαγές, που "στερούν" απο τα δημόσια έσοδα 3,6 δις τον χρόνο, με στόχο να αντικατασταθούν, όσες είναι δυνατόν, με άμεσες, στοχευμένες ενισχύσεις σε φορολογούμενους.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)