Γενικά

29 Ιουλίου 2015 16:22 Τελευταία ενημέρωση : -

Αλεξιάδης: Κανονικά η επιβολή φορολογίας σε αγρότες & ο ΕΝΦΙΑ

Η φορολογία των αγροτών θα προχωρήσει όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Ο ΕΝΦΙΑ θα επιβληθεί κανονικά το 2015.

Αλεξιάδης: Κανονικά η επιβολή φορολογίας σε αγρότες & ο ΕΝΦΙΑ
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Κανονικά θα προχωρήσει η φορολογία των αγροτών, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ προανήγγειλε εξονυχιστικούς ελέγχους για την φοροδιαφυγή. Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι θα επιβληθεί κανονικά το 2015, χωρίς αλλαγές και όπως ήταν το 2014.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός σε ότι αφορά τους αγρότες, υποστήριξε ότι οι αλλαγές στην φορολογία των αγροτών θα πρέπει να προχωρήσει, και να μην λέμε άλλα με τους εταίρους και άλλα κα κάνουμε.

Η συμφωνία πάντως για τους αγρότες μεταξύ Κυβέρνησης-δανειστών προβλέπει:

-         Σταδιακή αύξηση της φορολογίας από το 13% στο 26%,

-         Κατάργηση του χαμηλού ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

-         Κατάργηση ευνοϊκού καθεστώτος σε επιδοτήσεις και αποζημιώσεις

Ο κ. Αλεξιάδης σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ τόνισε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν στον ΕΝΦΙΑ πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, όμως όπως είπε φέτος θα επιβληθεί κανονικά και θα εισπραχθούν 2,65 δις€ όπως έχει συμφωνηθεί. Οι αντικειμενικές αξίες δεν πρόκειται να αλλάξουν φέτος, ενώ για του χρόνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. Εξετάζονται επιμέρους αλλαγές στη δομή του φόρου χωρίς να αλλοιώνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δις ευρώ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Ο κ. Αλεξιάδης κατά τα λοιπά είπε:

-         Εφορίες: Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΓΓΔΕ μελετά το ενδεχόμενο να κλείνουν ορισμένες ημέρες την εβδομάδα για το κοινό οι εφορίες προκειμένου οι υπάλληλοι να ασχολούνται με ελέγχους.

-         Εξονυχιστικοί έλεγχοι: Επιστρατεύεται όλο το διαθέσιμο προσωπικό όλων των ελεγκτικών οργάνων. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις ιδίως στους έμμεσους φόρους, δεν θα ανεχθούμε κανένας να βάλει τον ΦΠΑ στην τσέπη».

-         Ταμειακές μηχανές: Διασύνδεση ταμειακών-επιχειρήσεων με τη ΓΓΠΣ. Το νομικό υπόβαθρο υπάρχει και σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας . Η έναρξη του μέτρου ενδέχεται να γίνει από τα τουριστικά νησιά σε πιλοτική εφαρμογή.

-         Ηλεκτρονικές επιδόσεις. Το υπουργείο σχεδιάζει επέκταση του συστήματος των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων και εγγράφων που συνδέονται με πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

-         Προσωπικό ΥΠΟΙΚ: Υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και το χαρκτήρισε τεράστιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον υποργό, 421 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ είναι επιφορτισμένοι με 37.500 υποθέσεις εκ των οποίων οι 12.500 παραγράφονται στο τέλος του έτους. Για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών Αλεξιάδης–Σαββαϊδου έχουν εκπονήσει σχέδιο διακοπής αποσπάσεων 300 υπαλλήλων του υπουργείου και 1.000 μετατάξεων μέσω ΑΣΕΠ.

-         Τελωνεία: Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος καθώς δείχνουν ότι κανένα τελωνείο της Ελλάδας δεν διαθέτει σύστημα X-RAYS . Επιπλέον στον Προμαχώνα από την πλευρά της Ελλάδας υπηρετούν 6 τελωνειακοί και από την πλευρά της Βουλγαρίας 35 ενώ αντίστοιχα στο τελωνείο Κήπων από την πλευρά της Τουρκίας υπηρετούν 115 τελωνειακοί έναντι 33 από την πλευρά της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός:

-         Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διευκολύνσεων υπό μορφή περισσότερων δόσεων εξόφλησης των υποχρεώσεων από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς

-         Προανήγγειλε παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε πετρελαιοειδή και καπνικά όπως άλλωστε και το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη καταθέσεων εξωτερικού.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)