Γενικά

13 Ιουλίου 2015 20:38

Παρατείνεται ως και την Τετάρτη η τραπεζική αργία

Τι προβλέπει η Νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων, τι ισχύει για τα όρια αναλήψεων, μετά την διατήρηση του ορίου του  ELA απο την ΕΚΤ.

-

Όσα υποκαταστήματα τραπεζών λειτουργούσαν ως σήμερα θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι και την Τετάρτη, όπως προβλέπεται στην νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένουν, με την οποία παρατείνεται η τραπεζική αργία μέχρει και τις 15 Ιουλίου.

Ίδιες παραμένουν και οι υπηρεσίες που προσέφεραν τα εν λόγω υποκαταστήματα μέχρι τώρα σε όσους είχαν πρόσβαση σε αυτά, ενώ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προβλέπεται η ευχέρεια συνταξιούχων που δεν έχουν προμηθευτεί ως σήμερα κάρτα ανάληψης μετρητών, να φθάσουν ως το γκισέ και να κάνουν ανάληψη απο τον λογαριασμό τους ποσού ως 120 ευρώ απο την σύνταξη τους.  

Αυτό σημαίνει ότι  μετρητά απευθείας απο το Ταμείο της τράπεζας μπορούν να πάρουν μόνο συνταξιούχοι που απο την προηγούμενη Τετάρτη ως σήμερα δεν έχουν περάσει απο το γκισέ για να παρουν τα 120 ευρώ που δικαιούνται, καθώς και όσοι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας απο τον ΟΑΕΔ ή αναπηρικών επιδομάτων δεν έχουν πάρει χρήματα τις τελευταίες ημέρες ούτε διαθέτουν κάρτα για τα ΑΤΜ.

Το όριο αναλήψεων

Στην ΠΝΠ προβλέπεται απλώς η παράταση ως την Τετάρτη της τραπεζικής αργίας όπως ήδη ισχύει, χωρίς να υπάρχει πρόνοια για αλλαγή του ορίου αναλήψεων απο το ΑΤΜ μέσω κάρτας, το οποίο παραμένει στα 60 ευρώ ανά ημέρα.

Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τα οποία επιμένουν ότι υπάρχει ρευστότητα μέχρι  και την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα ΠΝΠ, δεν αποκλείουν αύριο να υπάρξει απόφαση με την οποία να αυξάνονται οι υπηρεσίες, πέραν των αναλήψεων, που μπορούν να εκτελούνται απο τις τράπεζες πχ. καταθέσεις, πληρωμή υποχρεώσεων σε τρίτους κτλ.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να μεταβληθεί μέχρι και την Τετάρτη, οπότε θα επανεξεταστεί απο την ΕΚΤ το όριο παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, το οποίο αποφασίστηκε σήμερα απο το ΔΣ της ΕΚΤ να μείνει αμετάβλητο, περιμένοντας προφανώς την υπερψήφιση απο την ελληνική Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία θα πυροδοτήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση των διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)