Γενικά

01 Ιουλίου 2015 22:49 Τελευταία ενημέρωση : -

Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει έδαφος για συζητήσεις μέχρι το δημοψήφισμα

«Μπορώ να πω ότι λυπάμαι πολύ», τόνισε και σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξουν συζητήσεις τις επόμενες ημέρες». Η επιστολή του στον Τσίπρα.

-



Το Eurogroup απλά σημείωσε τις νέες ελληνικές προτάσεις, διεμήνυσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της σύντομης άκαρπης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. 

Σε δήλωσή του, ο κ. Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει έδαφος για παράταση», ούτε «για περαιτέρω συζητήσεις σε αυτό το σημείο», τονίζοντας ότι «δεν θα υπάρξουν συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, είτε σε επίπεδο Eurogroup είτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών».

«Εμείς απλά θα περιμένουμε την έκβαση του δημοψηφίσματος την Κυριακή και θα λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα», είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, παραπέμποντας μετά το δημοψήφισμα για τις όποιες εξελίξεις.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος του Eurogroup απέστειλε επιστολή στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του Eurogroup. Στην επιστολή του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναλαμβάνει ότι δεν εγκρίνεται η παράταση του τρέχοντος προγράμματος και ότι θα υπάρξει απάντηση στο ελληνικό αίτημα για οικονομική στήριξη από τον ESM μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.


Το ίδιο μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πέτερ Καζιμίρ, μέσω twitter, γράφοντας πως στο Eurogroup συμφωνήθηκε να περιμένουν το δημοψήφισμα πριν συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα έκανε και ένα ακόμα σχόλιο αναφέροντας "μην βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο".

«Οι Ευρωπαίοι είπαν ότι η ελληνική πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητούν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της πρότασης», δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.





Αναλυτικά η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ:

«Συζητήσαμε τις δυο επιστολές του Έλληνα πρωθυπουργού. Επίσης συζητήσαμε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Πρώτα απ’ όλα αναφορικά με το αίτημα της παράτασης του παλαιού προγράμματος, που συζητήσαμε χθες, επιβεβαιώσαμε τη θέση που είχαμε από το περασμένο Σάββατο. Η πολιτική κατάσταση δεν άλλαξε. Δεν υπάρχει έδαφος για παράταση. Ετσι, δυστυχώς το πρόγραμμα έληξε χθες το βράδυ τα μεσάνυχτα.

Δεύτερον, υπήρξαν οι προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για περαιτέρω αλλαγές στις προτάσεις των θεσμών. Αυτή τη στιγμή απλά σημειώσαμε αυτές τις προτάσεις.

Η βασική απόφαση ήταν ότι, δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, την άρνηση των προηγούμενων προτάσεων, το δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του «όχι», δεν βλέπουμε ότι υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις σε αυτό το σημείο.

Δεν θα υπάρξουν συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, είτε σε επίπεδο Eurogroup είτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών πάνω στις προτάσεις ή σε οικονομικές διευθετήσεις. Εμείς απλά θα περιμένουμε την έκβαση του δημοψηφίσματος την Κυριακή και θα λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα.

Τέλος, απλά μπορώ να πω ότι λυπάμαι πολύ για την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή βούληση του ελληνικού λαού να είναι μέρος της Ευρώπης και να παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, στο οποίο τον στηρίζουμε απόλυτα».

Η επιστολή του Ντάισελμπλουμ στον Τσίπρα:



Βίντεο με τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ:






12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)