Ευρωπαϊκή Ενωση

27 Ιουνίου 2015 22:42

Η ανακοίνωση της άτυπης συνεδρίασης των “18”

Τι αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των 18 χωρών-μελών της ευρωζώνης, μετά τη λήξη της άτυπης συνεδρίασης.

-

«Οι υπουργοί 18 χωρών-μελών της ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη της τρέχουσας οικονομικής συμφωνίας του EFSF με την Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Η ενίσχυση της Νομισματικής Ένωσης έχει συμβάλει στο να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε σημειώσει πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, στην εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στη βελτίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης μας, στην εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης και τη δημιουργία αποτελεσματικών ασφαλιστικών δικλείδων. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ. Αυτά θα πλαισιώσουν τις ενέργειες που μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεξάρτητα και σύμφωνα με την εντολή της. Ο EFSF και ο ESM παραμένουν ισχυρά μέσα, με την πλήρη στήριξη που είχαν πάντα από την πλευρά μας.

Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να ενισχύσουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Υπογραμμίζουμε ότι η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του EFSF με την Ελλάδα, χωρίς άμεση προοπτική μιας μετέπειτα συμφωνίας, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. To Eurogroup θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, όπου χρειαστεί, προς το συμφέρον της Ελλάδα ως μέλος της ζώνης του ευρώ.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού προγράμματος του EFSF.»

Διαβάστε επίσης την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το απόγευμα το Eurogroup, μετά τη λήξη της συνεδρίασης στην οποία έλαβε μέρος και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)