Γενικά

28 Μαΐου 2015 11:00

WSJ: Ήρθε η ώρα να δοθεί τελεσίγραφο στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον Σάιμον Νίξον ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ο λόγος, για τον οποίο μπορεί να είναι πλέον η ώρα για την Ευρωζώνη να παραδώσει στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο «take it or leave it».

-

Ίσως να έχει έρθει η ώρα οι πολιτικοί να δώσουν ένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα, ίσως έχει έρθει η ώρα για την ευρωζώνη να προσφέρει στην Ελλάδα μια πολιτική λύση, αναφέρει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο Σάιμον Νίξον.

Τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξοδέψει τους τέσσερις τελευταίους μήνες ζητώντας μια «πολιτική λύση» για την κρίση χρέους της. Μπορεί να έχει έρθει η ώρα για να την προσφέρει η ευρωζώνη, προσθέτει.

Όπως αναφέρει ο Νίξον, μέχρι σήμερα, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης ήταν απρόθυμοι να συρθούν σε μια τέτοια διαδικασία, προτιμώντας να κρύβονται πίσω από τους αξιωματούχους των θεσμών. Εν μέρει, αυτό αποτυπώνει την πρακτική και νομική πραγματικότητα: εκλεγμένοι πολιτικοί δεν έχουν την ικανότητα να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες των προγραμμάτων διάσωσης.

Αλλά αποτυπώνει επίσης μια πολιτική πραγματικότητα: κανείς δεν ήθελε να φανεί ότι κρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό ενός ομολόγου του στην ευρωζώνη. Προτίμησαν να μείνουν ένα βήμα πιο πίσω, δίνοντας χρόνο και χώρο σε μια άπειρη κυβέρνηση ώστε να καταλήξει στη δική της συμφωνία με τους πιστωτές, αντανακλώντας τις δικές της πολιτικές επιλογές, σεβόμενη παράλληλα τους κανόνες της ευρωζώνης.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι συνομιλίες διάσωσης δεν έχουν πάει –και φαίνεται ότι δεν οδηγούν- πουθενά. Παρά τις διαβεβαιώσεις καθημερινά από την Αθήνα ότι επίκειται μια συμφωνία, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δηλώνουν ότι οι δύο πλευρές παραμένουν μίλια μακριά.

«Τα τελεσίγραφα πάνε και έρχονται: κανείς τώρα δεν περιμένει μια συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Αθήνα αντιστέκεται ακόμη σε βασικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό της και στην αγορά εργασίας, τις οποίες οι πιστωτές θεωρούν απαραίτητες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας, ενώ συνεχίζει να ξηλώνει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις», τονίζεται στο άρθρο.

Ο κίνδυνος «ατυχήματος» είναι πλέον εξαιρετικά υψηλός. Η Ελλάδα χρωστάει 1, 6 δις στο ΔΝΤ τον Ιούνιο και κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς μια συμφωνία είναι πιθανό να χάσει μια πληρωμή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι πλέον η ώρα για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παραδώσουν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο για συμφωνία «take it or leave it» (πάρτε την ή αφήστε την), με μια σαφή προθεσμία.

Φυσικά, αυτό θα ήταν μια δυνατή κίνηση, τονίζεται στο άρθρο. Eνα τελεσίγραφο θα εξασφαλίσει επίσης ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μια ελληνική απόφαση. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό στη συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της υπόλοιπης ευρωζώνης, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)