Γενικά

29 Απριλίου 2015 19:59

Reuters: Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος

Σκληρό τελεσίγραφο στέλνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι  προς την κυβέρνηση, μέσω του πρακτορείου Reuters.

-



Yποχωρήσεις σε κόκκινες γραμμές, ασφαλιστικό ή εργασιακά, ώστε «η Αθήνα να πληρώσει το πολιτικό κόστος» ζητούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι «ψαλιδίζοντας» τις προσδοκίες ακόμα και για το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η Ελλάδα έχει ημέρες και όχι εβδομάδες για να κλείσει τη συμφωνία με τους πιστωτές γιατί πρέπει να αρχίσει να διαπραγματεύεται για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα την γλυτώσει από την χρεοκοπία τον Ιούνιο, δήλωσαν, την Τετάρτη, αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters .

«Δεν μιλάμε πια για εβδομάδες, μιλάμε για ημέρες» καθώς η συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο έως το Μάιο προκειμένου να υπάρξει το απαιτούμενος χρόνος για τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν την συμφωνία. Ωστόσο, «ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αρχίσουν να συζητούν ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Το πολιτικό κόστος

Η Ελλάδα σχεδιάζει να παρουσιάσει, την Πέμπτη, λίστα μεταρρυθμίσεων που θα ικανοποιεί τους δανειστές. Αλλά στα μάτια των δανειστών αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή μιας κρίσιμης συζήτησης, υπογραμμίζει το Reuters

«Πιθανόν θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε μόνο από την επόμενη εβδομάδα εάν υπάρχει μια απτή πιθανότητα επιτυχίας ή όχι. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, όταν θα δούμε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. Ταυτοχρόνως, σημείωσε πως «δεν διαβλέπω πιθανή κατάληξη (των διαπραγματεύσεων) αν οι Έλληνες δεν κάνουν κάποια σημαντική κίνηση σε έναν, δύο ή τρεις τομείς. Θα μπορούσαν να είναι οι συντάξεις ή η αγορά εργασίας, αλλά… θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».

Εάν οι εκπρόσωποι των πιστωτών και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να εγκρίνουν τη συμφωνία στη συνάντησή τους στις 11 Μαΐου ή σε μια έκτακτη συνεδρία λίγες μέρες αργότερα αν αυτό είναι αναγκαίο.

«Στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο είδος ενδιάμεσης ανακοίνωσης στις 11 Μαΐου και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου».

Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών διακηρύξουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συμφωνίας, και άρα εκταμίευσης της δόσης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να άρει τα όρια για τα έντοκα που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα χαλάρωνε άμεσα την χρηματοδοτική θέση της κυβέρνησης, δίνοντάς της κάποιο περιθώριο για να διαπραγματευτεί τρίτο μνημόνιο.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος προειδοποιεί πως οι συζητήσεις για ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολες από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

«Όλοι γνωρίζουν πως μια νέα συμφωνία συνεπάγεται την ανάγκη νέων κεφαλαίων ή την διαγράφη χρέους, ή και τα δύο ή συνδυασμό των δύο. Όλα όσα έχουμε συζητήσει μέχρι στιγμής είναι πολύ πιο εύκολα από αυτά που θα ακολουθήσουν»…

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)