Γενικά

29 Απριλίου 2015 14:28

WSJ: Αντί για μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα παίζει τις μουσικές καρέκλες

Το πρόβλημα είναι οι Έλληνες ψηφοφόροι, επισημαίνει η Wall Street Journal και αναφέρεται στη νέα διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας.

-




Στην αλλαγή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας επικεντρώνεται αιχμηρό άρθρο της Wall Street Journal υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αλλάζει πρόσωπο» και υπογραμμίζεται ότι «αντί για μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα παίζει το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες».

«Υπάρχει νέα αισιοδοξία για τις προοπτικές συμφωνίας με την Ελλάδα αφού η Αθήνα ώθησε τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων», σημειώνει η WSJ και τονίζει πως «οι επενδυτές ελπίζουν ότι η λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών και των πιστωτών όμως δεν είναι ο κ. Βαρουφάκης. Είναι οι Έλληνες ψηφοφόροι», προστίθεται και επισημαίνεται πως την ομάδα διαπραγμάτευσης πλέον θα τη συντονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Πολιτικά και ιδεολογικά είναι κοντά στην Aκροαριστερά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά αναμένεται να ακολουθήσει λιγότερο συγκρουσιακή συμπεριφορά στις συζητήσεις. Θα δυσκολευθεί να γίνει περισσότερο αντιπαθής στους εταίρους της Ελλάδας από ό,τι είναι ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος με ένα post στο Twitter την Κυριακή συνέκρινε τον εαυτό του με τον Φράνκλιν Ρούζβελτ αφού παρέκαμψε το δείπνο της Παρασκευής με άλλους υπουργούς Οικονομικών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, «ο παραμερισμός του υπουργού Οικονομικών δεν μειώνει την πολιτική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας όταν θα προσπαθήσει να προωθήσει στη Βουλή oποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να είναι αποδεκτή από τους πιστωτές. Η προοπτική για εξέγερση από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μετριάζει τον ενθουσιασμό για το πακέτο που λέγεται ότι ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας για να παρουσιάσει στους βουλευτές».

«Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει τον κίνδυνο και έχει πει ότι ενδεχομένως να θέσει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις σε δημοψήφισμα. Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή ή ως υπόσχεση, ανάλογα με το πόσο εμπιστεύεται κανείς το εκλογικό σώμα της Ελλάδας», προσθέτει η εφημερίδα και σημειώνει πως «η αλλαγή των προσώπων στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δεν πετυχαίνει πολλά για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εάν δεν συμφιλιωθούν οι Έλληνες με την ανάγκη για άμεσες και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)