Γενικά

16 Απριλίου 2015 22:49

Βαρουφάκης: Δεν σχεδιάζουμε εκλογές ή δημοψήφισμα

«Το ευκολότερο για εμάς θα ήταν να υπογράψουμε επέκταση του προγράμματος, να πάρουμε 7 δισ. ευρώ και να μην αναρωτιόμαστε για τη ρευστότητα. Όμως, θα ήταν λάθος».

-


Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον. 

Ταυτοχρόνως ξεκαθάρισε πως «δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη».

Ο Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «οι συζητήσεις αυτές έχουν παγκόσμια σημασία. Δεν είναι μόνο το θέμα της μετάδοσης της κρίσης, όσο να δείξουμε ότι η Ευρώπη κινείται στο πλαίσιο της Δημοκρατίας. Η λύση του προβλήματος θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η κρίση δημιούργησε «τέρατα»: την ανθρωπιστική κρίση, χώρες που περνάνε τον κάβο, τα ισχυρά κράτη του Βορρά, που πετυχαίνουν τη δημιουργία εμπορικών πλεονασμάτων, είτε έναντι άλλων χωρών στην Ευρώπη είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Το σημερινό μείγμα μετατρέπει την Ευρώπη σε μια δύναμη που εξάγει αποπληθωρισμό και δημιουργεί εμπορικά πλεονάσματα και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα έχει σημασία γιατί θα δείξει, το κατά πόσο η Ευρώπη βοηθά ή όχι να προχωρήσει η παγκόσμια ανάκαμψη.

Το ευκολότερο για εμάς, είπε ο υπουργός, θα ήταν να υπογράψουμε την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να πάρουμε 7 δισ. ευρώ και να μην αναρωτιόμαστε για την ρευστότητα. Όμως, θα ήταν λάθος για εμάς αλλά και για κάθε πολίτη της ευρωζώνης. Είναι μια θεραπεία και μια φιλοσοφία που είναι καταδικασμένη και δημιουργεί την εικόνα μας χώρας που είναι “βαρέλι χωρίς πάτο”.

Τα αποτελέσματα μετρούν. Τα αποτελέσματα του προγράμματος που παραλάβαμε μιλούν από μόνα τους, σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Είχαμε λιτότητα που χρηματοδοτήθηκε με δάνεια που δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε. Δεν θα υπογράψουμε όρους που ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε, γιατί δεν τους αντέχει η οικονομία.

Παραδέχθηκε, ότι υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές αποτυχίες για τις οποίες ευθύνεται η χώρα, αλλά η ίδια έγινε και πειραματόζωο και δέχτηκε το χτύπημα για όλη την Ευρώπη και αυτό επέτεινε τα προβλήματα. «Μόνον 9% από τα χρήματα που πήραμε πήγαν στο κράτος. Τα υπόλοιπα αναλώθηκαν από τις τράπεζες».

Επανέλαβε ότι το 2014 δεν υπήρξε ανάκαμψη καθώς σε ονομαστικούς όρους, το ΑΕΠ έπεσε. «Οι Έλληνες μας ψήφισαν γιατί ήξεραν ότι το success story δεν υπήρχε».

Η Ελλάδα, κατέστησε σαφές ο κ. Βαρουφάκης, «είναι νομικά δεσμευμένη στο προηγούμενο πρόγραμμα. Υπάρχει όμως και μια άλλη αρχή: η Δημοκρατία που θα πρέπει να μετράει. Προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους ότι αυτό που θέλουμε είναι ένα κοινό έδαφος στο οποίο θα χτίσουμε ένα νέο μείγμα που θα συμφωνηθεί από όλους. Η διαδικασία είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν γραφειοκρατίες οι οποίες κινούνται με τη δική τους λογική».

Ζητάμε να ακουστούμε και να συζητηθούν οι προτάσεις μας και επίσης, χρόνο και χρήμα για να προχωρήσουν, επεσήμανε ο υπουργός , προσθέτοντας ότι «πρέπει να πείσουμε ιδιαίτερα τους βόρειους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν θα γυρίσει πίσω και αυτοί πρέπει να μας πείσουν ότι εννοούν ότι θέλουν να γίνει η επανεκκίνηση».

Όπως εξήγησε, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων είδαμε ότι όσες έγιναν τα τελευταία χρόνια ήταν καταστροφικές. Κάποιες κινήσεις κατέρρευσαν είτε στα ελληνικά δικαστήρια, είτε στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού. Δεν είναι θέμα αριστεράς ή δεξιάς. Είναι θέμα αποτελεσματικότητας. «Πόσο έξυπνο είναι να πουλήσουμε ενώ η οικονομία είναι σε μεγάλη ύφεση και οι τιμές στα τάρταρα;», αναρωτήθηκε.

Θέλουμε: α) ελάχιστες εγγυήσεις επενδύσεων στις προσφορές, β) δεσμεύσεις για εργασιακά και περιβαλλοντικά θέματα και γ) συμμετοχή σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Ως προς τις συντάξεις ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα έχει μεγάλο πρόβλημα αλλά πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά με τέτοια ανεργία και 30% μαύρη απασχόληση. «Μόλις 9% όσων δεν έχουν εργασία παίρνουν επίδομα. Πόσο παραπάνω φιλελευθεροποίηση μπορείς να επιβάλεις;». Εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά με τους εταίρους για το θέμα της ρήτρας αυτόματης περικοπής συντάξεων γιατί οδηγεί σε μειώσεις 90%.

«Είμαστε νέα κυβέρνηση. Θέλουμε να συμφωνήσουμε σε 5 – 6 μεγάλες μεταρρυθμίσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε άμεσα και να βρούμε από κοινού ένα σχέδιο για τα επόμενα χρόνια που δεν θα περιλαμβάνει μη βιώσιμους στόχους», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, είχε ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας κ. Kemal Derviş και τον κ. David Wessel, στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)