Γενικά

31 Μαρτίου 2015 16:34 Τελευταία ενημέρωση : -

Συνάντηση Βαρουφάκη με PIMCO

Τη συμβολή της PIMCO στη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων ζήτησε από την PIMCO ο Γιάνης Βαρουφάκης.

-

Του Νίκου Ρογκάκου

Με πολυπληθή αντιπροσωπεία της PIMCO, του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων στον πλανήτη, που κατά κανόνα επενδύει σε κρατικά ομόλογα, συναντήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με στελέχη της PIMCO έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού, όπου τους ενημέρωσε για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, αλλά και για τις χρηματοδοτικές και δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός εν όψει και της νέας έκδοσης εντόκων γραμματίων, ζήσε από την PIMCO να συμβάλει, εάν θέλει, στην έκδοση της ερχόμενης εβδομάδας.

Η Pimco εδρεύει στην Καλιφόρνια, έχει παρουσία σε πολλά κράτη και διαχειρίζεται πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ελέγχει το μεγαλύτερο ομολογιακό Αμοιβαίο Κεφάλαιο παγκοσμίως, το PIMCO Total Return Fund, η αξία ενεργητικού του οποίου ξεπερνούσε τα 290 δις δολάρια (2013).

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν την ώρα που η Αθήνα βρίσκεται σε αναζήτηση ακόμη και της παραμικρής συνδρομής, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι υποχρεώσεις του Κράτους τον Απρίλιο ξεπερνούν τα 5 δις. ευρώ.

Πιο συγκεκεριμένα, στις 9 Απριλίου πρέπει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ ύψους 448 εκ ευρώ και στις 14 Απριλίου πρέπει να πληρωθούν έντοκα που λήγουν, ύψους 1,4 δις. Για να βρεθούν τα χρήματα αυτά την Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου, θα γίνει δημοπρασία από τον ΟΔΔΗΧ. Κάτοχοι τίτλων αξίας 750 εκατομμυρίων ευρώ από αυτά, έχουν ενημερώσει ότι δεν θα τα ανανεώσουν και θέλουν να τα πληρωθούν. Το ποσό δεν μπορεί να δοθεί από τις τράπεζες, λόγω των περιορισμών από την Φρανκφούρτη, ενώ είναι αμφίβολο αν στην Τράπεζα της Ελλάδας υπάρχει αυτό το ποσό από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, ώστε να καλυφθεί η δημοπρασία.

Στις 15 Απριλίου το Δημόσιο θα αναζητήσει άλλο 1 δις μέσω εντόκων γραμματίων για να πληρώσει δύο ημέρες μετά προηγούμενα έντοκα που λήγουν, ενώ πρέπει να βρεθούν άλλα 200 εκατομμύρια για τόκους και ποσό άνω των 2 δις ευρώ για να πληρωθούν από τις 15 ως το τέλος Απριλίου μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και οι λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)