Γενικά

11 Μαρτίου 2015 09:25

Σε βαρύ κλίμα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια

Η Αθήνα πάει στις Βρυξέλλες, με την έλευση των θεσμών να παραμένει ανεπιβεβαίωτη φήμη.

-

Στις Βρυξέλλες ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση, θέλουν τους ξένους εμπειρογνώμονες να φτάνουν στην Ελλάδα την Πέμπτη.

Καθώς έχει καταστεί σαφές ότι η παροχή ρευστότητας δεν πρόκειται να δοθεί στη χώρα μας, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μόνο θετικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων. Κι όσο η ελληνική πλευρά τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η τρόικα αποτελεί παρελθόν, οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα με τους θεσμούς θα γίνουν με εκπροσώπηση των Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), ο οποίος πρόκειται να αντικατασταθεί σύντομα- από τον Ράσμουζ Ρίφερ της ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες - , τον Ρίτσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και τον Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν).

Από την πλευρά της Αθήνας, στις Βρυξέλλες θα βρεθούν ο γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν.Θεοχαράκης, που θα είναι και επικεφαλής της αποστολής και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος επέστρεψε χθες στην Αθήνα για να συντονίσει τη συλλογή στοιχείων που έχουν ζητηθεί από την κυβέρνηση. Στη διαπραγματευτική ομάδα θα συμμετέχουν, επιπλέον, στελέχη από το επιτελείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, η κ. Ελενα Παναρίτη από το επιτελείο του κ. Γ. Βαρουφάκη και συνεργάτες του κ. Ευ. Τσακαλώτου.

Διαψεύδει το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν χθες κατηγορηματικά τη φημολογία για εγκατάσταση τεχνικών συμβούλων των τριών θεσμών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επιμένοντας ότι δεν έχει συμφωνηθεί η έλευση τέτοιων ομάδων στη χώρα μας. Πηγές του Μαξίμου τόνισαν ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει εξ ολοκλήρου στις Βρυξέλλες, όπου θα σταλούν τα όποια στοιχεία των δημοσιών υπηρεσιών θα ζητηθούν. Από τη στιγμή που προκύπτει θέμα διευκρινίσεων ή στην περίπτωση που τα τεχνικά κλιμάκια θέλουν λεπτομέρειες, τότε, κάποιος χαμηλόβαθμος υπάλληλος ενός εκ των τριών θεσμών – αλλά ποτέ και των τριών θεσμών ταυτόχρονα – θα έρχεται στην Αθήνα για να λάβει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και να τις μεταφέρει στις Βρυξέλλες, εξηγεί η Αθήνα.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι οι τεχνικές ομάδες θα έρθουν στην Αθήνα. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές των πιστωτών, το πρώτο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη με σκοπό την εξέταση της δημοσιονομικής κατάστασης. Οι παράλληλες διαδικασίες σε Αθήνα και Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή, δημιουργεί αμφιβολίες για την απόδοσή τους σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το πρώτο επιχείρημα που προβάλλεται για την ανάγκη έλευσης των κλιμακίων στην Ελλάδα είναι θεσμικό. Ότι δεν μπορεί να «σπάσει» η τριπλή εκπροσώπηση και να αναλάβει ένας υπάλληλος να εκπροσωπήσει τρεις, ακόμα κι αν πρόκειται για διαδικασία συλλογής στοιχείων. Το δεύτερο και σοβαρότερο, αφορά στο ότι λόγω του ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εννιά μήνες να έρθουν στην Αθήνα, είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ταμεία και ο όγκος της δουλειάς που απαιτείται είναι μεγάλος.

 

 

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)