Κόσμος

Σήμερα 11:52 Τελευταία ενημέρωση : Σήμερα 11:55

Ευρωκοινοβούλιο - Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Η ώρα της κρίσης για νέα θητεία στην Κομισιόν (βίντεο)

Τι είπε για τους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα αλλά και ποιες είναι οι προτάσεις της για την ενδεχόμενη νέα θητεία της. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί αν δεν επανεκλεγεί

Ευρωκοινοβούλιο - Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Η ώρα της κρίσης για νέα θητεία στην Κομισιόν (βίντεο)
-

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο τις πολιτικές της προτεραιότητες και θα περιγράψει το όραμα και τα σχέδιά της ως Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές. Κατά την ομιλία της, επικεντρώθηκε στην ανάγκη ασφάλειας και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε να στηρίξει τις ευρωπαϊκές μικρές επιχειρήσεις. «Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αποτελούν την καρδιά της οικονομίας μας και, ως εκ τούτου, πρέπει να απαλλαγούμε από τα βάρη της μικροδιαχείρισης. Ας τους δώσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη και καλύτερα κίνητρα. Το αξίζουν».

Αναφέρθηκε φυσικά στον πόλεμο στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για τη ρωσική «απειλή». Φωτογράφισε επίσης τον Βίκτορ Όρμπαν, και το ταξίδι του στη Μόσχα, λέγοντας πως «δεν ήταν αποστολή ειρήνης, αλλά αποστολή κατευνασμού (του Πούτιν)». Σημείωσε πως «πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κερδίσει». Κατά την κ. φον ντερ Λάιεν «βρίσκεται σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή ελευθερία. Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους πολίτες της Ευρώπης. Ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση Άμυνας».

Ουκρανία - Κίεβο - βομβαρδισμός - πόλεμος - νοσοκομείο παίδων

Όπως τόνισε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει να επενδύσουμε μαζί. Και πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα. Για παράδειγμα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας - μια ευρωπαϊκή ασπίδα, όχι μόνο για την προστασία του εναέριου χώρου μας αλλά ως ισχυρό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας σε θέματα άμυνας».

Σημειώνεται ότι τα κράτη μέλη θα διατηρούν πάντα την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα αλλά όπως τονίζεται υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει και να συντονίσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής βάσης, της καινοτομίας και της ενιαίας αγοράς. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εφόσον εκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο άμυνας, ο οποίος θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον επόμενο ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ.

H υποψήφια για την προεδρία της Επιτροπής, επισήμανε επίσης ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει δικτάτορες και δημαγωγούς σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να προστατεύσει τη δημοκρατία της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα της δικής της ηπείρου».

Όσον αφορά στη διεύρυνση, τονίζεται ότι το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις αξίες θα συνεχίσουν να αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εάν επανεκλεγεί αναμένεται να διορίσει επίτροπο για τη διεύρυνση (σ.σ στη θητεία που ολοκληρώνεται υπάρχει επίτροπος διεύρυνσης και γειτονίας).

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν - Αντόνιο Κόστα - Όλαφ Σολτς

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, η κ. φον ντερ Λάιεν κάλεσε σε «άμεση εκεχειρία και απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων». Υποστήριξε επίσης τη «λύση των δύο κρατών, ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία και των δύο λαών».

Δεσμεύτηκε να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου ενός νομικά δεσμευτικού στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 90% έως το 2040. Υποσχέθηκε επίσης ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις χώρες να προσαρμοστούν στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλεί έντονη ξηρασία και θανατηφόρες πυρκαγιές σε χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Η Φον ντερ Λάιεν έχει δεχθεί πιέσεις από ορισμένους νομοθέτες της ΕΕ να αποδυναμώσει τμήματα της ευρωπαϊκής πράσινης ατζέντας - συμπεριλαμβανομένων πιέσεων από τη δική της κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ - ΕΡΡ). Ωστόσο, η έμφαση που δίνει στο ότι θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες «να παραμείνουν ανταγωνιστικές» μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποτραπούν διαρροές ψήφων μεταξύ των συντηρητικών συναδέλφων της.

Θεωρητικά, η στήριξη του EPP στο οποίο η ίδια ανήκει, καθώς επίσης και η στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) αλλά και αυτή των Κεντρώων και Φιλελευθέρων (Renew) αρκούν για την επίτευξη του στόχου. Ωστόσο, η ψήφος είναι μυστική και οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να ξεφύγουν της κομματικής γραμμής και, συνεπώς, να μην ψηφίσουν υπέρ της.

Εάν η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δεν καταφέρει να επανεκλεγεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί να επιστρέψει στην αφετηρία της διαδικασίας, ώστε αυτή να αρχίσει εκ νέου. Θα απαιτηθεί οι «27» να συναντηθούν και πάλι προκειμένου να καταλήξουν σε έναν νέο υποψήφιο, με κάποιον προφανή, μέχρι στιγμής, να μην υπάρχει.

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι Πρόεδρος της Επιτροπής από το 2019 και ήταν η επικεφαλής υποψήφια του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μητσοτάκης: Ελπίζω ότι η φον ντερ Λαίεν θα επανεκλεγεί- Είναι πολύ σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία

«Συναντιόμαστε εδώ σήμερα και ταυτόχρονα μια πολύ σημαντική ψηφοφορία γίνεται στο Στρασβούργο. Ελπίζω ότι η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λαίεν θα επανεκλεγεί ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να υπάρχει συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία πραγματοποιείται στο Οξφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η ατζέντα που έχει θέσει σε σχέση με τις προτεραιότητες της ΕΕ, τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, τα ζητήματα μετανάστευσης, αποτελούν σημαντικά ζητήματα και θα συζητηθούν και στη σύνοδο της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, είναι θέματα που απασχολούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε.

Επίσης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε δύο ημέρες από σήμερα την 20η Ιουλίου θα έχουμε την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα την κατοχή ενός κομματιού του νησιού. «Είναι η τελευταία κατεχόμενη και διαιρεμένη ευρωπαϊκή περιοχή και ελπίζω ότι τελικά το ζήτημα θα επιλυθεί και οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πάντοτε στο πνεύμα των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας που ορίζουν μια πιθανή λύση» τόνισε.


Ειδήσεις σήμερα:

Απάτες: Ηλικιωμένη έγινε “δόλωμα” σε παγίδα για... “αστυνομικούς”!

Ρεύμα: Η επιδότηση και η άνοδος της τιμής - Οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

6ημερη εργασία: Πόσοι εργοδότες ζήτησαν έκτακτη βάρδια από το προσωπικό

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)