Γενικά

04 Μαρτίου 2015 12:40

Τσακαλώτος: Όχι σε πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ

Να δοθεί η ευκαιρία να λειτουργήσει η ενδιάμεση συμφωνία κάλεσε τους εταίρους ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

-

Κάλεσμα στους εταίρους να ανοίξουν τις στρόφιγγες για τη ρευστότητα απηύθυνε εμμέσως ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

«Οι εταίροι πρέπει να δώσουν ευκαιρία στο πρόγραμμα - γέφυρα που ψήφισαν να λειτουργήσει, ώστε η κυβέρνηση να μην ασχολείται με την αντιμετώπιση της ρευστότητας στην οικονομίας, αλλά με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων», υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν μπορούν να ασχολούνται οι κκ. Βαρουφάκης και Μάρδας με τη ρευστότητα διευκρινίζοντας, ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει πει ότι έχει βρει λύσεις στο θέμα αυτό γι' αυτή την εβδομάδα όπως και για τις επόμενες.

«Δεν θα είναι εύκολο να προσπαθήσουν να μας στραγγαλίσουν αν δείξουμε καλή πίστη» παρατήρησε, ο υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για «κάποια ανεξαρτησία» της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. «Οι άνθρωποι που στελεχώνουν ανεξάρτητες αρχές έχουν δικές τους απόψεις... Η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να εντελώς ανεξάρτητη από το λαϊκό έρεισμα και τις λαϊκές πολιτικές» εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι είχε μεγάλο κόστος η αποπομπή του Χάρη Θεοχάρη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο αρμόδιος Υπουργός πάντως, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την παρουσίαση των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε ότι αναγνωρίζει πως η ΓΓΔΕ «είναι ημι-ανεξάρτητη, αυτοτελής εντός του Υπουργείου Οικονομικών. Έχω επανειλημμένα δεσμευθεί ότι σεβόμαστε απολύτως την ημι-αυτονομία της ΓΓΔΕ κι ότι θα την ενισχύσουμε και θα πορευτούμε με γνώμονα τα δημόσια έσοδα να είναι αυτά που πρέπει να είναι, βάσει του ΑΕΠ της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι οι εταίροι έχουν ζητήσει την πλήρη ανεξαρτητοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Σε ο,τι αφορά τους φοροφυγάδες τόνισε ότι «μέχρι σήμερα οι ελίτ δεν πληρώνανε τους φόρους», ενώ πρόσθεσε ότι «τεχνικές παρατηρήσεις για τις 100 δόσεις πρέπει να τις ακούσουμε». «Πρέπει να δημιουργήσουμε φορολογική συνείδηση, με τον πολίτη να γνωρίζει ένα δίκαιο κράτος» σημείωσε ο υπουργός.

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στο πακέτο των 6 μεταρρυθμίσεων είπε ότι στο οικονομικό επιτελείο το επεξεργάζονται ακόμη και πρόκειται για τις πρώτες ιδέες για να πειστούν οι θεσμοί ότι η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων αρχίζει και είναι οι πρώτες προτεραιότητες.

Ο Βαρουφάκης για την ΓΓΔΕ

Απαντώντας για το θέμα, κατά την παρουσίαση των νέων Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου Οικονομικών, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι «η ΓΓΔΕ είναι ημιανεξάρτητη, αυτοτελής εντός του Υπουργείου Οικονομικών. Έχω επανειλημμένως δεσμευθεί ότι το Υπουργείο μας σέβεται απολύτως την ημιαυτονομία της ΓΓΔΕ. Θέλουμε, μάλιστα, αυτή την αυτονομία να την ενισχύσουμε, οι υπηρεσίες της να λειτουργούν πολύ καλύτερα από ότι λειτουργούν σήμερα και θα πορευθούμε με αυτόν τον γνώμονα, ώστε τα δημόσια έσοδα να είναι αυτά τα οποία θα έπρεπε να είναι δεδομένου του ΑΕΠ της χώρας».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)