Γενικά

19 Φεβρουαρίου 2015 14:24

Το Βερολίνο απορρίπτει το αίτημα Βαρουφάκη για παράταση

"Όχι" λέει το Βερολίνο στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το σχόλιο του Μαξίμου. Για θετικό βήμα κάνει λόγο η Κομισιόν.

-



Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, το οποίο υποβλήθηκε σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, το ελληνικό αίτημα δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συζητήθηκαν στο Eurogroup τη Δευτέρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν είναι μία επαρκής λύση.

«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, τονίζοντας ότι στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος. «Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup τη Δευτέρα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Το σχόλιο του Μαξίμου στην αντίδραση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Θα φανεί ποιός θέλει να βρεθεί λύση και ποιός όχι, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας την αρνητική αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Κομισιόν: Θετικό βήμα το ελληνικό αίτημα

Για θετικό βήμα έκανε λόγο την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφερόμενη στο αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Νταισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου "master financial assistance facility agreement", όρος που - όπως είπε - περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.  Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσειες με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Διευκρίνισε, δε, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euro Working Group και την Παρασκευή στο έκτακτο Εurogroup.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)