Γενικά

06 Φεβρουαρίου 2015 16:39

Ελληνικές τελικά οι προσφορές για υδρογονάνθρακες

Δύο τελικά οι προσφορές που, κατατέθηκαν για έρευνες υδρογονανθράκων στα 3 χερσαία οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα σε Αρτα/Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο.

-



Της Φαίης Χρυσοχόου

Η Energean υπέβαλε προσφορά για έρευνες υδρογονανθράκων στην Άρτα/Πρέβεζα  και στην Αιτωλοακαρνανία και η ΕΛΠΕ σε Άρτα/Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο.

Στο διεθνή διαγωνισμό δεν κατέθεσε τελικά προσφορά καμία ξένη εταιρία όπως η ιταλική Enel για την οποία είχε  διαφανεί ότι υπήρχε ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ονομάτων που αναμένονταν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ήταν επιπλέον η Shell και η γαλλική Total.

Ταυτόχρονα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό η Energean προχωρεί την ερευνητική δραστηριότητα στις περιοχές των Ιωαννίνων και του Κατακόλου, με βάση το πρόγραμμα που προβλέπεται στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο και έχουν επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή

Σύμφωνα με την εταιρία οι δύο περιοχές αποτελούν φυσική γεωλογική συνέχεια των Ιωαννίνων και του Κατακόλου και η  Energean όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της δείχνει με αυτή την κίνηση ένα έμπρακτο δείγμα στήριξης της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

«Για τα Ελληνικά Πετρέλαια η ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελεί φυσική επιλογή. Όλες οι σχετικές αποφάσεις και ενέργειες διέπονται από ενδελεχή τεχνική και οικονομική ανάλυση και αξιολόγηση, η δε πορεία των ερευνητικών εργασιών και επενδύσεων καθορίζεται από αμιγώς τεχνικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιφέρει άριστα αποτελέσματα, τόσο για τον Όμιλο όσο και για την Ελλάδα», τονίζει η ΕΛΠΕ σε ανακοίνωση.

Ο τελικός ανάδοχος για την έναρξη των ερευνών αναμένεται σε τρεις μήνες, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή προς παραχώρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό.

Εν τω μεταξύ ο μεγάλος διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης φαίνεται ότι οδεύει σε παράταση, μετά τις δηλώσεις του υπουργού ότι θα επανεξεταστούν οι όροι.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)