Οικονομική πολιτική

09 Ιανουαρίου 2015 09:18

Χαρδούβελης: Η αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη

Για τις συνέπειες της πολιτικής αβεβαιότητας, που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, μίλησε ο Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.

-

Την ανησυχία του για το ότι η πολιτική αστάθεια μπορεί να βλάψει την πρόσφατη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχει γίνει εκροή 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με κάποια από τα ποσά να συνδέονται με φορολογικές πληρωμές. Παρά το ότι το ποσό θεωρείται μικρό συγκριτικά με τα 70 δισεκατομμύρια που έχουν εγκαταλείψει τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντα χρόνια, σύμφωνα με τον Υπουργό, «θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει».

Ο κ.Χαρδούβελης, ωστόσο έκανε σαφές ότι η πιθανότητα μαζικής εκροής καταθέσεων (Bank run) είναι μικρή, αφού οι καταθέτες έχουν γνώση ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς. Ξεκαθάρισε όμως ότι είναι ακόμα αρχή και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά η συμπεριφορά των καταθετών.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου που η Ελλάδα έχει εισέλθει σε πολιτικές αναταραχές, σημειώνει η Wall Street Journal, οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις τους, οι εισπράξεις φόρων έχουν μειωθεί και οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει.

 «Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, κάποιοι μήνες οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να χαθούν. Αν απολέσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, τότε ίσως και το δεύτερο τρίμηνο θα σου δώσει τη μισή αύξηση από αυτή που θα προσέφερε διαφορετικά», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Σε αυτή τη βάση, ανέφερε ο Υπουργός, πως αν ο στόχος για την ανάπτυξη του 2015 ανέρχεται σε 2, 9 %, τότε με ένα σενάριο επιδείνωσης της κατάστασης η ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν στο μισό αυτού του ποσοστού.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)