Γενικά

12 Δεκεμβρίου 2014 17:18

Οι επενδυτές επιλέγουν Eλλάδα για φυσικό αέριο

Σε επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα δίκτυο 40 πρατηρίων φυσικού αερίου, ετοιμάζεται να προχωρήσει η εταιρεία CTIP OIL & GAS.

-



Της Φαίης Χρυσοχόου

«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα έχει σημαντικό όφελος από την αεριοκίνηση», δήλωσε ο πρόεδρος  και διευθύνων σύμβουλος της CTIP&Gas  Reda Ginena. Ο κ Ginena εξήγγειλε ότι είναι έτοιμος να δημιουργήσει δίκτυο 40 πρατηρίων φυσικού αερίου στη χώρα στην επόμενη πενταετία που αντιστοιχεί σε επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ.  

Ο πρόεδρος της εταιρείας έχει ήδη συναντηθεί με τους αρμόδιους για το θέμα υπουργούς καθώς για να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συζητείται ήδη στη Βουλή και να επιτραπεί η μετασκευή κινητήρων από ντίζελ σε διπλού καυσίμου.  

Η χρήση του φυσικού αερίου για την κίνηση οχημάτων υπολογίζεται ότι είναι 50% φθηνότερη  από τη βενζίνη και περίπου 30% - 40% φθηνότερη από το πετρέλαιο ντίζελ. Ειδικά για μεγάλα οχήματα όπως φορτηγά και λεωφορεία ότι η ανάκτηση της επένδυσης για την μετατροπή του κινητήρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 4 - 8 μηνών.

Ήδη έχουν ξεκινήσεις συζητήσεις με την ΔΕΠΑ για τις πιθανότητες συνεργασίας για την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου ντίζελ. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με σημαντικό αριθμό εταιρειών οι οποίες  διαθέτουν μεγάλους στόλους φορτηγών αυτοκινήτων προκειμένου να τους μετατρέψουν ώστε να χρησιμοποιούν και φυσικό αέριο.

Η μετατροπή των οχημάτων θα γίνεται στους σταθμούς ανεφοδιασμού, ενώ υπολογίζεται ότι από την στιγμή που θα λυθούν όλα τα προβλήματα ο πρώτος σταθμός θα μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε 6 έως 8 μήνες.

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι φυσικό αέριο για την κίνησή τους χρησιμοποιούν περίπου 16,7 εκατομμύρια οχήματα ενώ λειτουργούν 20.000 σταθμοί ανεφοδιασμού πεπιεσμένου φυσικού αερίου. Στην Ευρώπη το μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων διαθέτουν η Γερμανία και η Ιταλία με περίπου 900 σταθμούς να λειτουργούν σε κάθε μία από τις δύο χώρες.

Ο όμιλος CTIP έχει την έδρα του την Ιταλία και δραστηριοποιείται σε 45 χώρες στους τομείς μελετών, σχεδιασμού κατασκευής και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων στους τομείς ενέργειας, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, μεταφορών, κ.ά.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)