Γενικά

07 Νοεμβρίου 2014 06:28

Ταλαιπωρία για όσους πλήρωσαν με πιστωτική τον ΕΝΦΙΑ και μετά έλαβαν έκπτωση

Τι ισχύει για τους φορολογούμενους που πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ μέσω πιστωτικής και εν συνεχεία έλαβαν εκπτώσεις.

-



Του Νίκου Ρογκάκου

Ταλαιπωρία στις εφορίες περιμένει τους φορολογούμενους που επέλεξαν να πληρώσουν τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) μέσω πιστωτικής κάρτας και εκ των ύστερων έλαβαν εκπτώσεις στο χαράτσι τις οποίες όμως δεν μπορούν να διεκδικήσουν από τον εκδότη των πιστωτικών καρτών, δηλαδή την τράπεζα. 

Έτσι, αρκετοί φορολογούμενοι επέλεξαν να πληρώσουν ολόκληρο το χαράτσι με την πιστωτική κάρτα, και αντί των έξι δόσεων, που προβλέπονται για τον ΕΝΦΙΑ από τη φορολογική νομοθεσία, κατάφεραν να εξασφαλίσουν 9 ή 12 δόσεις, όπως διαφήμιζαν οι τράπεζες. 

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διόρθωση των εκκαθαριστικών εφαρμόζοντας εκ των υστέρων τις εκπτώσεις φόρου που προβλέπει ο νόμος. Χιλιάδες περιπτώσεις, ιδιοκτήτες που πληρούσαν τα κριτήρια, έλαβαν καινούργιο εκκαθαριστικό με έκπτωση από 20% (για τους μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους) ή 50% (για όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), έως 100% για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία. 

Όμως η τράπεζα δεν μπορεί να επιστρέψει το φόρο, καθώς έχει ήδη καταβάλει το σύνολο του φόρου στο υπουργείο Οικονομικών και περιμένει να τον πληρωθεί από τον φορολογούμενο μέσα από τον λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας. 

Έτσι οι ιδιοκτήτες καλούνται να βγάλουν άκρη από την εφορία. Θα πρέπει να εξηγήσουν την κατάσταση στον αρμόδιο υπάλληλο, να ζητήσουν να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό (με τις νέες μειωμένες δόσεις) και να διεκδικήσουν είτε επιστροφή του ποσού που δικαιούνται ή να συμψηφιστεί το πόσο με κάποιο άλλο φόρο (πλην τέλη κυκλοφορίας). 

Βέβαια ο έφορος μπορείς να μπλέξει τον φορολογούμενο με έλεγχους από τους οποίους μπορεί να προκύψουν χρέη του φορολογούμενου προς το δημόσιο τα οποία θα «ρουφήξουν» την επιστροφή του ΕΝΦΙΑ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)