Γενικά

02 Νοεμβρίου 2014 08:56

Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή, εκπτώσεις και αντιδράσεις

Τα καταστήματα θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ένταση έξω από πολυκατάστημα στην Θεσσαλονίκη.

-

Ανοιχτά από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ θα είναι σήμερα, Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, ενώ χθες ήταν η πρώτη ημέρα των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν έως τις 10 Νοεμβρίου.

Οι πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φάνηκε να ανταποκρίνονται και πολλοί επισκέφθηκαν την αγορά. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης.

Οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό.

Ένταση στην Θεσσαλονίκη

Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη στην Τσιμισκή από μέλη του σωματείου υπαλλήλων βιβλίου- χάρτου, σύμφωνα με την αστυνομία και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ και μέλη του εργατοϋπαλληλικού σωματείου Θεσσαλονίκης.
Εν τω μεταξύ ένταση επικράτησε έξω από πολυκατάστημα στην οδό Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν όταν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος και εμπόδισαν την πρόσβαση των πελατών. Προκλήθηκε ένταση μεταξύ πελατών και διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να παρέμβει η αστυνομία.

24ωρη απεργία από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Με βασικό σύνθημα «Ούτε 52, ούτε και 7. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά» η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος εξήγγειλε σήμερα 24ωρη απεργία κατά της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΙΥΕ, καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Κυριακής και να αντισταθούν «απέναντι σε αυτή την λυσσαλέα επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που δοκίμασαν τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια» αναφέρει η Ομοσπονδία και προσθέτει:

«Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης».

«Οι εργαζόμενοι», αναφέρει, «θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση». Τέλος, τονίζεται ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν, ούτε πληρώθηκαν».

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)