Γενικά

29 Οκτωβρίου 2014 19:42

Συνάντηση ΣΕΒΕ-Στουρνάρα και ικανοποίηση για τα stress tests

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζήτησε τη διοχέτευση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία μετά την επιτυχία στα stress tests.

-



Την ικανοποίηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος  για το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη διαδικασία των stress tests εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, κατά την συνάντηση εργασίας που είχε την Τετάρτη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Λουφάκης τόνισε ότι μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους stress tests τους τελευταίους μήνες και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει και ήρθε η ώρα η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκειά τους να αξιοποιηθεί προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και συγκεκριμένα στην υποστήριξη των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η σημερινή αδυναμία χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα των ελληνικών εξαγωγών, όπου το διάστημα Ιανούαριος-Αύγουστος 2014 καταγράφηκε κάμψη κατά 4% (συμπ. πετρελαιοειδών) σε ετήσια βάση. Κατά συνέπεια, η αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και η μείωση του κόστους χρήματος κρίνονται αναγκαίες, σημειώνει ο ΣΕΒΕ, τονίζοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατον για τον Έλληνα επιχειρηματία να ανταγωνιστεί διεθνώς επιχειρήσεις από χώρες, οι οποίες όχι μόνο έχουν πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια, αλλά και δανείζονται με σαφώς πιο χαμηλό κόστος χρήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων (καθορισμένη διάρκεια έως €250 χιλ.) ξεπερνάει το 7%, όταν για ανάλογη χρηματοδότηση μια γερμανική εταιρεία πληρώνει 2%, μια γαλλική περίπου 2,5%, ενώ κάτω του 5% είναι το κόστος για μια ιταλική.

Αίτημα του ΣΕΒΕ είναι η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης κατά 5%, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους χρήματος στα επίπεδα του 4%, ώστε να επανεκκινηθούν οι παραγωγικές μονάδες και να ανακοπεί η πτώση των εξαγωγών.

Ο κ. Λουφάκης αναφέρθηκε στην εισφορά 0,6% του ν. 128/75 που επιβάλλεται στις χορηγήσεις και προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και στο παράδοξο ότι πρόκειται για ένα μέτρο που, ενώ αρχικά είχε ληφθεί για να ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές, τελικά λειτουργεί εις βάρος τους, επιβαρύνοντας το κόστος χρήματος.

Ζητούμενη σήμερα, προσθέτει ο ΣΕΒΕ, είναι η κατάργηση του μέτρου για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το συνολικό κόστος δανεισμού. Ο κ. Λουφάκης επεσήμανε ακόμα το διαχρονικό χάσμα που υπάρχει στην Ελλάδα στον τομέα των μικροπιστώσεων (microfinance), το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο εργαλείο ανάπτυξης και περιορισμού της ανεργίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι απαιτείται η ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του θεσμού και στην χώρα μας, ενώ πρότεινε τη συμπερίληψη των μικροπιστώσεων στις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συνηγορεί για την σπουδαιότητα των εξαγωγών ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει ο Σύνδεσμος και στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ τόνισε ότι για όλα τα παραπάνω απαιτείται η στενή συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος, τόσο με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όσο και με τους επιχειρηματικούς φορείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και δεν θα παραμείνει η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών ένα λογιστικό μέγεθος.

Στατιστικά στοιχεία ελληνικών εξαγωγών εμπορευματικών συναλλαγών

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)  και την ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2014, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν πτώση κατά 4%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 3%. Οι εισαγωγές, αντίστοιχα, κατέγραψαν στασιμότητα (συμπ. πετρελαιοειδών), διαμορφώνοντας την αξία του εμπορικού ελλείμματος σε €13,5 δις., αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 5%.


12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)