Οικονομική πολιτική

16 Οκτωβρίου 2014 13:14

Σε δέκα ημέρες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις

Αφορούν εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαμηλά εισοδήματα ή ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καθώς και όσους διαθέτουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

-

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Μέσα στο Σαββατοκύριακο 25-26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αναμένεται να γίνει η ανάρτηση στο TAXISnet των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, με όλες τις εκπτώσεις και απαλλαγές, γεγονός που σημαίνει ότι εξαιρουμένης και της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, όσοι επιλέξουν τα γκισέ τραπεζών και ΕΛΤΑ για να πληρώσουν τον φόρο θα έχουν στην διάθεση τους μόλις 4 εργάσιμες.

Η νέα εκκαθάριση, την οποία περιμένουν περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, αφορά:

-την παροχή έκπτωσης 20% του ΕΝΦΙΑ σε 700.000 ιδιοκτήτες κλειστών-μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων

-την παροχή έκπτωσης 50% στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, που πληρούν τα καθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

-την πλήρη απαλλαγή από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ για τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω, πάλι βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Στο νέο εκκαθαριστικό θα προκύψει το χαμηλότερο ύψος του φόρου, που θα μοιραστεί σε πέντε ισόποσες δόσεις, αφού από το αρχικό ύψος του ΕΝΦΙΑ που τους έχει βεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο, αφαιρεθεί το ποσό της έκπτωσης που δικαιούνται και τυχόν πληρωμή που έχουν κάνει ως τώρα (πρώτη δόση ή εφάπαξ εξόφληση).

Σε περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει γίνει κάποια πληρωμή, θα προκύψει ισόποση οφειλή του  Δημοσίου προς τον ιδιοκτήτη.

Όσοι παρότι εμπίπτουν σε κατηγορία που πρέπει να τύχει έκπτωσης δεν βρουν νέο εκκαθαριστικό ως το τέλος Οκτωβρίου, θα πρέπει να μεταβούν από τις αρχές Δεκεμβρίου και έπειτα στην εφορία τους για να ζητήσουν νέα εκκαθάριση, βάσει των δικαιολογητικών που θα τους ζητηθούν για το εισόδημα και την ακίνητη περιουσία τους.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)