Γενικά

23 Σεπτεμβρίου 2014 08:46

«Πρεμιέρα» σήμερα για το καινούριο 10ευρω

Με πολλές περισσότερες δικλείδες ασφαλείας κι επαλήθευσης της γνησιότητας του

-

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου 

Κομμάτι της καθημερινότητας μας γίνεται από σήμερα το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, που τίθεται σε κυκλοφορία από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, λίγους μήνες μετά την ανάλογη «επανέκδοση» του χαρτονομίσματος των 5 ευρώ. 

Το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ, πέραν της ανανεωμένης εμφάνισης του, έχει αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Το ολόγραμμα και το υδατογράφημά του περιέχουν προσωπογραφία της Ευρώπης από την ελληνική μυθολογία. 

Άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός είναι εκτυπωμένος με βαθυπράσινο χρώμα, που όταν το τραπεζογραμμάτιο κινείται αλλάζει χρώμα σε βαθύ μπλε, ενώ όταν το χαρτονόμισμα παρατηρείται υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. 

Στόχος όλων αυτών των αυξημένων χαρακτηριστικών ασφαλείας είναι η κατά το δυνατόν αποφυγή της παραχάραξης του και ταυτόχρονα η ευκολία επαλήθευσης της γνησιότητας του μέσω τριών μεθόδων ελέγχου (αφής, οπτικού ελέγχου και εξέτασης υπό γωνία). 

Τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται -  και μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα - να κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)