Γενικά

16 Σεπτεμβρίου 2014 20:39

ΕΝΦΙΑ: Διευκρινίσεις ΓΓΔΕ για μεταβιβάσεις ακινήτων και ήδη πληρωμένα ποσά

Αφορά όσους έχουν πληρώσει την πρώτη δόση ή όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ βάσει του αρχικού εκκαθαριστικού, αλλά και συμβολαιογραφικές πράξεις μεταβίβασης ως το τέλος του 2013

-



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Απόφαση με την οποία απαλλάσσονται οι πολίτες από την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες έχουν συνταχθεί μέχρι και την 31/12/2013, ανεξάρτητα από το χρόνο μεταγραφής τους, υπέγραψε η Κατερίνα Σαββαϊδου.

Επίσης, όπως διευκρινίζεται από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων «στις περιπτώσεις πράξης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, που αφορά κοινόχρηστους χώρους ακινήτου, δεν θα απαιτείται η προσκόμιση του πιστοποιητικού από όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά μόνο από αυτούς που έχουν μεταβολή στις οριζόντιες ιδιοκτησίες ή στα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους».

Σε ότι αφορά την σύγχυση και τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει σε πολλούς ιδιοκτήτες, η μη εμφάνιση στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ των ποσών που έχουν πληρωθεί βάσει του πρώτου εκκαθαριστικού, η ΓΓΔΕ επισημαίνει ότι:

- η ειδοποίηση των δόσεων που εκτυπώνεται μέσω του TAXISnet από την εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» αναφέρεται μόνο στις εκ του νόμου προβλεπόμενες ημερομηνίες καταβολής των δόσεων με βάση την αρχική εκκαθάριση» και ότι

- η  πίστωση των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί  από τους φορολογούμενους, εμφανίζονται στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISNet, στην οποία εμφανίζονται οι καταβολές.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που θα προκύψουν από τη νέα εκκαθάριση, όπου αυτή απαιτείται, θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά που θα αναρτηθούν στην εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014 κι έπειτα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)