Γενικά

16 Σεπτεμβρίου 2014 07:18

ΕΝΦΙΑ: Από τον Σεπτέμβριο τα εκκαθαριστικά με όλες τις εκπτώσεις

Αγώνα ενάντια στον χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εκδοθούν πριν από την προθεσμία για την  πρώτη δόση, τα μειωμένα εκκαθαριστικά για όσους δικαιούνται απαλλαγές.

-


Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Έναν μήνα νωρίτερα του αρχικώς προγραμματισμένου, δηλαδή αντί για τον Οκτώβριο, ήδη πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου και την πληρωμή της πρώτης δόσης, αναμένεται να βρουν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις εκπτώσεις που δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Κι αυτό καθώς οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών δουλεύουν πυρετωδώς για να βγουν το δυνατόν συντομότερα όλα τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων.

Ενώ επρόκειτο να αρχίσει από χθες η πρώτη φάση της σταδιακής ανάρτησης εκκαθαριστικών στο διαδίκτυο, ξεκίνησε τρεις ημέρες νωρίτερα και ήδη αναρτήθηκαν όσα εκκαθαριστικά δεν είχαν αλλαγές, όπως αυτά για ιδιοκτήτες μόνο με αστικά ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οι οποίοι μπορούν, ανατρέχοντας στο TAXISnet και στις εφαρμογές «Περιουσιολόγιο» και «Ε9» να βρουν το νέο εκκαθαριστικό τους, με τον φόρο μοιρασμένο αντί για πέντε σε έξι δόσεις, με πρώτη τον Σεπτέμβριο και τελευταία τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τώρα στην διόρθωση των εκκαθαριστικών για ιδιοκτήτες με οικόπεδα σε 4.000 οικισμούς εντός σχεδίου, αλλά εκτός αντικειμενικών αξιών, διαδικασία που επρόκειτο να γίνει στο διάστημα 22-24 Σεπτεμβρίου, βάσει του αρχικού πλάνου.

Όπως φαίνεται, θα προλάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσουν την νέα εκκαθάριση και για όσους δικαιούνται εκπτώσεις κι αυτό για να αποφευχθεί ένα νέο κύμα γκρίνιας, παραπόνων και δυσαρέσκειας από τους πολίτες που δικαιούνται αυτές τις εκπτώσεις ή την πλήρη απαλλαγή και τελικώς εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτων ακινήτων να πληρώσουν τον μειωμένο φόρο από την πρώτη κιόλας δόση, κι όχι από την δεύτερη και μετά όπως προβλεπόταν στο πρώτο χρονοδιάγραμμα του οικονομικού επιτελείου.

Καθώς υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στις βάσεις δεδομένων της ΓΓΔΕ τα περισσότερα από τα απαραίτητα στοιχεία, οι εκτιμήσεις των στελεχών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συγκλίνουν ότι πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, θα είναι έτοιμα:

-και τα 700.000 εκκαθαριστικά με την έκπτωση του 20% για τα κλειστά-μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

-και τα εκκαθαριστικά με την έκπτωση του 50% στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ, για τους ιδιοκτήτες χαμηλών εισοδημάτων που πληρούν τα καθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

-αλλά και τα μηδενικά πια εκκαθαριστικά, για τρίτεκνους-πολύτεκνους και ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω που δικαιούνται, πάλι βάσει κριτηρίων, πλήρη απαλλαγή από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ.

Έτσι αναμένεται να δοθεί, έτσι μια ώρα αρχύτερα, μια  μικρή ή μεγαλύτερη ανάσα από τον φόρο σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, που τόσο την έχουν ανάγκη.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)